Image-Description
Legea Magnițki, înregistrată în Parlament; Tudor Deliu: „Va crea instrumente legale pentru protejarea sistemului bancar”
Politic 26 iulie 2018, 13:40 | 2240

Fracţiunea parlamentară PLDM a anunţat că a înregistrat la Parlament proiectul de lege privind adoptarea Legii Magnițki în Republica Moldova.

„Astăzi fracţiunea PLDM, susţinută de mai mulţi deputaţi, a înregistrat la Secretariatul Parlamentului proiectul de lege cu denumirea Legea Magnițki. Drept motiv a servit faptul că pe parcursul ultimului deceniu, prin sistemul bancar autohton, au fost derulate tranzacţii suspecte de spălare de bani, în proporţii deosebit de mari. Tranzacţiile au implicat companii offshor”, a declarat Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii parlamentare PLDM.

În context, Tudor Deliu a menţionat că Republica Moldova nu poate să nu se alinieze ţărilor care au adoptat această lege.

„Scopul proiectului de lege este de a crea instrumente legale pentru protejarea sistemului bancar autohton de abuzuri, dar şi pentru a impune restricţii pentru persoanele care comit acte de corupţie”, a adăugat Tudor Deliu.

Anterior, a fost lansată şi o petiţie online privind adoptarea legii Magniţki în Republica Moldova.

Amintim că „Legea Magnițki” a apărut în anul 2009, când Statele Unite au reacționat la uciderea avocatului rus Serghei Magnițki, ca urmare a faptului că acesta a relatat publicului detalii importante privitor la spălări de bani de proporții în Federația Rusă. Este vorba de aproximativ 400 de milioane de dolari. După aceste dezvăluiri, el a fost prins, deținut 358 de zile și după mai multe maltratări în interiorul izolatorului, a fost ucis.

După acest caz, Stalele Unite au adoptat o lege care a fost numită Legea Magnițki. În document este inclusă o listă de 49 de persoane care au fost implicate în torturarea lui Magnițki, iar acestea în prezent au interdicție de a intra în țările care au adoptat această lege.

Țările semnatare sunt Statele Unite ale Americii, Canada, Maria Britanie, Republica Dominicană și Țările Baltice.

Opinia ta contează. Comentează!