Image-Description
Kozak, surprins că alianța PSRM-ACUM a rezistat jumătate de an. Presa: Rusia plătește pentru întreținerea Moldovei
Politic 21 noiembrie 2019, 11:58 | 3898

Rusia nu influențează în niciun fel situația politică din Republica Moldova și mizează pe aceeași poziție din partea Uniunii Europene și SUA, susține vicepremierul rus, Dmitri Kozak.

„Noi, în prezent, nu tragem pe nimeni de șiret și sperăm că și partenerii noștri europeni și americani vor face același lucru”, a declarat Kozak, după încheierea convorbirilor ruso-moldovenești, desfășurate între premierul rus Dmitri Medveje și cel moldovean Ion Chicu.

Întrebat de jurnaliști dacă se poate considera că, după ruperea coaliției dintre socialiștii moldoveni și blocul proeuropean ACUM, s-a încheiat și consensul dintre Rusia, UE și SUA, Dmitri Kozak a afirmat că nici pe parcursul existenței acestei coaliții „nu a existat vreun fel de cooperare sau interacțiune cu privire la formarea noului Guvern al Republicii Moldova”.

„A fost o circumstanță situațională, când trebuia luată urgent o decizie pentru preîntâmpinarea unei ample crize politice în Republica Moldova. Noi am propus o variantă de soluționare atunci când s-a creat coaliția cu scopul decriminalizării situației din Moldova, pentru crearea condițiilor pentru desfășurarea de noi alegeri”, a declarat vicepremierul rus, citat de TASS.

„Noi înțelegeam și atunci că o astfel de coaliție nu poate fi stabilă. Eu sunt chiar surprins că aceasta a rezistat aproape jumătate de an” a subliniat Kozak.

Amintim că premierul moldovean, Ion Chicu, a efectuat miercuri, 20 noiembrie, o vizită la Moscova, unde oficialii ruși i-au promis mai multe facilități pentru Republica Moldova, inclusiv cu 62 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la 235 la 173 de dolari. De asemenea, rușii susțin că ar putea oferi autorităților de la Chișinău un credit de jumătate de miliard de dolari, bani care ar urma să fie utilizați exclusiv în infrastructura rutieră.

În acest context, presa de la Moscova scrie că „Rusia plătește întreținerea Moldovei” și că Moscova face toate acestea în scop politic și anume de a susține candidatura lui Igor Dodon pentru un al doilea mandat la președinție, la alegerile de anul viitor.

Opinia ta contează. Comentează!