Activitatea Aeroportului Internațional Mărculești va fi verificată de Parlament
Social 24 iulie 2019, 22:00 | 2469

Activitatea Aeroportului Internațional Mărculești va fi verificată de o comisie parlamentară de anchetă. Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va solicita Ministerului Finanțelor să facă o evaluare a controlului anterior al Inspecției Financiare la această instituție. De asemenea, deputații le vor cere autorilor investigației să comunice despre ilegalitățile identificate la acest aeroport și despre măsurile luate pentru rezolvarea problemelor depistate.

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a primit informații despre abuzurile grave de la Aeroportului Internațional Mărculești, în care ar fi implicați mai mulți demnitari care se află și acum în funcții, a spus Chiril Moțpan.

Deputatul Blocului ACUM Platforma DA și PAS a vorbit și despre o serie de tranzacții ilegale cu armament, crearea artificială a unor datorii, licitații trucate și sustrageri de zeci de milioane de lei.

Chiril Moțpan a mai declarat că, din 2013, conducerea aeroportului a cerut alocarea din bugetul de stat a două milioane de euro pentru reparația aeronavelor. Ultima reparație a fost efectuată în 2017 și a costat aproximativ 800 de mii de euro. Cu toate acestea, în prezent, aeroportul Mărculești nu are nicio navă funcțională, elicopterele fiind „simple schelete de metal”, a spus Moțpan.

Totodată, potrivit lui Chiril Moțpan, în hangarele aeroportului se află circa 15 mii de rachete de luptă, care sunt situate foarte aproape de pistă, astfel existând riscul producerii unei tragedii. Declarațiile președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică nu au fost comentate deocamdată de către fosta guvernare, iar subiectul a mai fost în atenția presei. Аеrороrtul Internațional Mărculești а fost fоndаt în 2004, în baza unității militare din Mărculești, și аrе о suprafață de 265 de hectare. Întreprinderea include două componente: Aeroportul Internațional Mărculești și Zona Economică Liberă. În anul 2018, aeroportul a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei și Infrastructurii. 

Opinia ta contează. Comentează!