Corupție la nivel înalt în Spania
Externe 25 mai 2018, 17:44 | 1835

Scandal pe scena politică din Spania. Mai mulţi membri ai Partidului Popular, al premierului Rajoy, precum şi oameni de afaceri apropiați lor, au fost condamnaţi pentru îmbogăţire ilegală. În cadrul unui vast proces de judecată, 29 de persoane au primit, în total, 351 de ani de închisoare pentru fapte de corupţie, delapidare de fonduri şi spălare de bani.

La sfârșitul procesului de amploare, desfăşurat între 2016 şi 2017, un tribunal de la Madrid, ce examinează dosare complexe, a constatat existenţa unui sistem tentacular de luare de mită în schimbul unor contracte publice în câteva municipii, care a funcționat în anii 1999-2005.

Potrivit instanței, aceste fapte au generat beneficii cuantificabile Partidului Popular, ce au constat în finanţarea ilicită a mai multor mitinguri politice. Din cei 37 de acuzaţi, 29 au fost condamnaţi în total la 351 de ani de închisoare. Totodată, formațiunea politică trebuie să ramburseze peste 245 de mii de euro statului spaniol. Partidul Popular, aflat la putere în Spania, a anunţat printr-un comunicat că va contesta decizia într-o instanță superioară.

Acest proces s-a desfășurat după unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, care a zdruncinat ani de zile imaginea partidului premierului Mariano Rajoy.

Opinia ta contează. Comentează!