Image-Description
Ultima oră! Petroliștii au liber să stabilească de sine stătător prețurile; Noua-veche metodologie, aprobată de ANRE
Economic 11 martie 2019, 14:00 | 1913

Petroliștii din Republica Moldova vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile. Este noua metodologie aprobată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

De fapt este vorba de metodologia veche aprobată încă în 2007, cu plafonarea profitului la 10%.

„Este o liberalizare parțială a pieței produselor petroliere”, spun șefii de la ANRE. Regulile vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Noii directori ai ANRE au avut doar cuvinte de laudă pentru noua metodologie.

„Să aveți mare grijă când impuneți această rentabilitate de 10 la sută. Moldova este un stat agrar. Vă rog să aduceți prețurile la justa lor valoare. Vă felicit, domnilor agenți economici”, a declarat directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă, după aprobarea metodologiei.

„Nu este nimic nou. Încercăm să ne conformăm cu acel cadru juridic aprobat de Parlament. Noi am revenit la o practică anteriorară de formare a prețurilor când toată responsabilitatea se pune pe jucătorii de pe piață. Vom fi cu ochii pe tot ce se întâmplă pe piață. Acele modificări majore de pe piața internațională, ele în mod normal trebuie să se regăsească pe panou. Așteptările noastre este ca acestea să se reducă”, a comentat directorul ANRE, Octavian Calmâc.

„Suntem conștienți că modificarea legii înseamnă o liberalizare reală a prețurilor produselor petroliere. Liberalizarea înseamnă concurență. Această concurență trebuie să se vadă și pe panou. Dacă nu se va vedea pe panou, vom fi nevoiți să revenim la mecanismul vechi”, a spus și Eugen Carpov.

„Pentru noi e important ca consumatorul să știe că autoritatatea statului veghează. Odată ce noi parțial liberalizăm piața, monitorizarea trebuie să fie cât mai stricăt. Apreciez că ați înțeles exact care este misiunea ANRE pe piață”,a spus și Ștefan Creangă.

Până în prezent, au fost aplicate prețurile plafon, stabilite încă la sfârșitul lunii iulie anul trecut.

Anterior, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a menționat că revenirea la vechea metodologie seamănă a fi o înțelegere cu petroliștii. Ideal pentru consumatori ar fi crearea unei piețe concurențiale, așa cum este în majoritatea țărilor dezvoltate.

Majorarea prețurilor la produsele petroliere a provocat anterior proteste, iar hotărârile ANRE de majorare a prețurilor-plafon erau suspendate de judecată, Ulterior, în vară Parlamentul a votat un amendament, potrivit căruia, prețurile-plafon să fie stabilite o dată în trei luni, nu la fiecare două săptămâni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie