Misiune de monitorizare a alegerilor
Politic 18 decembrie 2018, 17:41 | 1099

Toate partidele trebuie să beneficieze de oportunități echitabile de a fi înregistrate, de a desfășura campania şi să-și exercite liber mandatul. Mai mut. Toți concurenții trebuie să aibă acces egal la mass-media, astfel ca cetățenii să fie informați pentru a face alegere. Sunt recomandările delegației Institutului Național Democratic din Statele Unite, care a efectuat o misiune de monitorizare a situației pre-electorale din Republica Moldova.

În alegeri nu există loc pentru intimidare, iar Guvernul și Parlamentul au responsabilitatea de a lua măsuri extraordinare pentru consolidarea încrederii cetăţenilor, atenţionează membrii delegaţiei de evaluare.

Membrii delegaţiei au mai atras atenţia că Guvernul trebuie să le comunice tuturor funcționarilor publici că intimidarea partidelor, a candidaților, a jurnaliștilor şi a reprezentanților societății civile nu va fi tolerată, iar folosirea resurselor administrative în scopuri de partid va fi sancționată în deplinătatea legii. Totodată, experţii au făcut apel la comunitatea internţională să monitorizeze atent perioada electorală din Republica Moldova, inclusiv ziua alegerilor.

Membrii delegaţiei au fost întrebaţi dacă acuzaţiile lansate de comisia parlamentară de anchetă în cazul Fundaţiei Open Dialog, precum că liderii opoziţiei proeuropene ar fi beneficiat de finanţare ilegală, sunt în măsură să micşoreze şansele electorale ale concurenţilor şi să ştirbească din credibilitatea procesului electoral.

Experţii internaţionali au mai notat că încrederea cetățenilor în instituțiile și procesele politice a scăzut, iar realizările democratice mult râvnite se erodează. Misiunea de evaluare a Institutului Național Democratic din Washington s-a aflat în Republica Moldova în perioada 12-15 decembrie și este finanțată de National Endowment for Democracy. Institutul Național Democratic este o organizație non-profit, non-partizană și non-guvernamentală, care lucrează pentru susținerea și consolidarea instituțiilor democratice la nivel mondial.

Opinia ta contează. Comentează!