Uniforma școlară, o problemă
Social 23 mai 2018, 20:21 | 3781

Materializarea ideei Partidului Democrat privind uniforma pentru elevi se face cu o viteză uimitoare. În unele școli din Chișinău au început să apară emisarii firmelor, gata să coase haine, deși o decizie oficială încă nu există. În spatele acestei inițiative ar sta unii oameni de afaceri, care încearcă să câștige pe spatele părinților, afirmă Carolina Chirilescu, membră a grupului „Părinții solidari”. Pe de altă parte, Ministerul Educației spune că nu a dat nicio recomandare în acest sens și promite că va lua măsuri în privința directorilor, care forțează evenimentele.

Reprezentanții grupului ”Părinți solidari” spun că prețurile propuse pentru uniforma școlară sunt enorme.

Mai mult. Carolina Chirilescu afirmă că această idee promovată de actuala putere este generată de interese politice și financiare.

Unul dintre argumentele Ministerului educației constă în faptul că uniforma ar reduce din elementul discriminatoriu în școală, dar această problemă nu este una primordială, afirmă Carolina Chirilescu.

Într-un comunicat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării precizează că hotărârea de a introduce uniformele școlare aparține majorității respondenților unui chestionar. Potrivit sursei, decizia cu privire la introducerea sau nu a uniformei trebuie să fie luată după multiple discuţii în cadrul Parlamentului şi a Guvernului, dar şi cu societatea civilă. Reprezentanții acesteia din urmă au altă opinie.

Una din nemulțumirile părinților este calitatea proastă a materialelor, din care ar putea fi confecționate uniformele. Ministerul Educației prezintă un cost estimativ de până la 1.700 de lei pentru această uniformă școlară. Un studiu al Centrului Analitic Expert-Grup arată că părinții ar trebui să scoată din buzunar mult peste 2.000 de lei. Autoarea studiului, Constanța Popescu, a declarat anterior presei că o cale de mijloc poate fi introducerea unui cod vestimentar, care să fie mai puțin restrictiv, comparativ cu uniforma.

Opinia ta contează. Comentează!