Cristian Tudor Popescu este un adevărat lider de opinie pentru societatea românească, luând premii an de an și fiind recunoscut drept cel mai bun jurnalist, cel mai bun analist politic și cel mai influent editorialist. Într-un interviu oferit postului nostru de televiziune în cadrul campaniei „Europa te aștept”, Cristian Tudor Popescu a vorbit despre calitățile pe care trebuie să le posede un jurnalist, atunci când este evitat și ignorat de funcționarii publici.

Editorialistul a mai declarat că, în România, investigaţiile jurnalistice care demască acte de corupţie sau conflicte de interese au consecinţe grave pentru cei vizaţi. Acest lucru a început să fie vizibil din 2004, atunci când în România a demarat reforma în justiţie.

Relația presă - funcţionari publici se poate schimba și în Republica Moldova, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Iar fostul ministru al Justiției de la București Florin Iordache a ajuns renumit după ce s-a blocat la întrebările jurnaliștilor, repetând de cel puțin 24 de ori aceeași sintagmă.

De insistența jurnaliștilor, care încercau să obțină explicații, nu a scăpat nici actualul ministru român al Justiției, Tudorel Toader, în luna februarie, când a declanșat procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Presa din România știe și cum să apere libertatea de exprimare, așa cum a fost și în cazul unor jurnaliști din Timișoara. În luna martie, toate redacţiile din acest oraș s-au unit în cadrul unui protest față de primarul localității, care a adus jigniri repetate presei.