Image-Description
Trupele ruse din regiunea transnistreană desfășoară exerciții militare cu forțarea râului Nistru; Reacția Chișinăului
Social 14 august 2018, 21:05 | 2437

Trupele ruse din regiunea transnistreană desfășoară exerciții militare cu forțarea râului Nistru.

În dimineața zilei de 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei dinTârnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste Nistru din Tiraspol, a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB (,,БТР70”) și a autocamioanelor militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență.

Conform rapoartelor, se auzeau bine motoarele blindatelor, iar tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru.

Comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al Republicii Moldova (FMP al RM) a inițiat măsuri de verificare a teritoriului în cauză, însă, șefului militar superior al FMP al RM i s-a interzis de către persoane necunoscute accesul la fața locului.

Acesta a fost nevoit să solicite ieșirea grupului de observatori militari, la sosirea cărora s-a constatat deja plecarea tehnicii blindate și a autocamioanelor. De notat că patrula militară a GOTR se află în Zona de Securitate ilegal, fără acceptul Comandamentului Militar Întrunit.

De precizată, că încă pe 13 august, pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse a apărut informaţia precum că GOTR, dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, și-a pregătit maşinile de luptă blindate pentru eventuale aplicaţii cu traversarea barierelor de apă.

„Acţiunile menţionate, la fel ca şi alte precedente similare întreprinse în Zona de Securitate de către trupele militare ale Federaţiei Ruse, precum și modul prin care aceste acțiuni au fost comunicate le calificăm drept provocatoare şi sfidătoare”, a comentat Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Potrivit CUC, aceste acțiuni încalcă mecanismul existent de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare. Totodată, reprezentanţii uneia din componentele CUC manifestă incapacitatea de a-şi respecta obligaţiunile asumate, ignorând totalmente documentele de bază ale Comisiei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie