Image-Description
Încă o moțiune de la Blocul ACUM. Ministrul Fadei Nagacevschi, acuzat de ingerințe în sistemul justiției
Justiţie 6 decembrie 2019, 16:12 | 2465

Blocul ACUM a inițiat o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, pe care îl acuză de ingerințe în activitatea sistemului judecătoresc din Republica Moldova. Parlamentarii PAS și ai Platformei DA consideră că unica preocupare a Ministerului Justiției este, în prezent, schimbarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a Colegiilor pe lângă acesta, pentru a obține un control sporit asupra judecătorilor.

Un alt argument adus de deputații Blocului ACUM este că, din momentul învestirii noului Guvern, la 14 noiembrie, Fadei Nagacevschi, ca membru din oficiu al CSM, nu s-a prezentat la nicio ședință, blocând astfel activitatea acestuia și posibilitatea de a fi soluționate problemele interne ale sistemului judiciar.

Autorii moțiunii au menționat că Nagacevschi a anunțat pentru vineri, 6 decembrie, o discuție cu judecătorii și membrii CSM, pe care o numește ,,mediere”. În opinia deputaților, astfel ministrul își depășește vădit atribuțiile și intervine inacceptabil în activitatea sistemul judecătoresc. Potrivit parlamentarilor din opoziție, actuala conducere a Ministerului ar urmări instituirea controlului politic asupra justiției.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, n-a ezitat să intervină în apărarea ministrului Fadei Nagacevschi, în cadrul ședinței în care a fost depusă moțiunea.

„Domnul Fadei Nagacevschi nici nu a reușit să facă cunoștință cu tot Ministerul”, a comentat Greceanîi.

Menționăm că aceasta este a doua moțiune simplă inițiată de Blocul ACUM împotriva unui ministru din Guvernul Chicu. Moțiunea împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, acuzat că a elogiat mercenarii din Donbas, nu a fost supusă dezbaterilor în plenul Parlamentului, fiind respinsă de Biroul Permanent. Motivul invocat - nu se referă la politicile Ministerului.

Conform Regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați. După înaintarea moțiunii, președintele ședinței o aduce la cunoștința Parlamentului, care stabilește data dezbaterii și dispune remiterea ei de îndată Guvernului și distribuirea acesteia deputaților. Dezbaterea moțiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

Opinia ta contează. Comentează!