Protest de amploare în Ungaria
Externe 23 aprilie 2018, 15:25 | 2484

Un miting antiguvernamental s-a desfășurat și în capitala Ungariei. Demonstranții au defilat pentru a doua sâmbătă în semn de protest faţă de realegerea premierului Viktor Orban. Oamenii au denunțat faptul că acesta a transformat presa din țară într-o mașinărie de propagandă și că duce o campanie împotriva organizațiilor non-guvernamentale.

Potrivit organizatorilor, la manifestația de la Budapesta au participat peste o sută de mii de oameni. Este a doua demonstrație în Ungaria, după cea de săptămâna trecută, în care mulțimea a protestat față de victoria la alegerile parlamentare a partidului premierului euro-sceptic Viktor Orban, asigurând astfel continuitate regimului anti-european și de cenzură. Demonstranții au făcut apel al unitate între formațiunile de opoziție, pentru a demonta controlul pe care îl are Orban asupra presei.

Guvernul Orban a fost acuzat frecvent că reduce la tăcere presa din țară, supunând serviciul public unui control editorial strict şi favorizând achiziţia presei independente de către oameni de afaceri simpatizanţi ai puterii. După victoria premierului la alegerile legislative, mai mulți reprezentanți media au avut de suferit, unii dintre ei și-au sistat chiar apariția. De-a lungul anilor, Viktor Orban, un prorus, şi-a format un cerc trainic de oligarhi, care beneficiază de contracte cu statul și care, totodată, sunt vizați în numeroase anchete de corupție. Orban este cunoscut și pentru măsurile împotriva organizaţiilor nonguvernamentale.

Opinia ta contează. Comentează!