Eurodeputat: Plahotniuc și Dodon, vinovați
Politic 18 aprilie 2018, 19:26 | 5989

Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon sunt responsabili de faptul că Republica Moldova nu a primit asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Este declarația europarlamentarului Cristian Preda, făcută într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Preda afirmă că situația putea fi cu totul alta, dacă Plahotniuc nu ar fi bătut palma cu Dodon, pentru a-și asigura supraviețuirea politică.

Cristian Preda a precizat că Partidul Popular European a încercat, încă din toamna anului trecut, să readucă pe ordinea de zi a Parlamentului European rezoluția privind condiționarea asistenței financiare pentru Republica Moldova. Acest proiect de lege a fost însă respins recent, iar Preda a explicat motivul.

Eurodeputatul afirmă că unul dintre motivele pentru care Republica Moldova nu a primit nicio tranșă din ajutorul anunțat la începutul lui 2017 este ignorarea Comisiei de la Veneția, care recomanda o altă viziune asupra legislației electorale.

Preda s-a referit și la premierul Pavel Filip, care a declarat anterior că „28 de condiții tehnice de finanțare au fost îndeplinite, doar că au apărut condiții politice”.

Purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon s-a eschivat de la un comentariu, iar cel al Partidului Democrat ne-a spus că este o diferență între poziția Parlamentului European și cea a unor eurodeputați, și că nu vrea să comenteze afirmațiile politice.

Opinia ta contează. Comentează!