Volodimir Zelenski ar dori să vorbească direct cu președintele Chinei, Xi Jinping, despre războiul pe care l-a declanșat Rusia
Externe 4 august 2022, 20:04 | 597

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar dori să vorbească direct cu președintele Chinei, Xi Jinping, despre războiul pe care l-a declanșat Rusia în Ucraina. ”China este o putere care poate influența poziția Moscovei”, a declarat liderul de la Kiev pentru South China Morning Post.

„Fără piața chineză, Rusia s-ar simți complet izolată economic”, a punctat Zelenski, îndemnând Beijingul să-și folosească puterea economică și politică pentru a face presiuni asupra Moscovei să se conformeze normelor internaționale.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Poți influența din punct de vedere politic și economic Rusia. Și China este membru permanent al consiliului de securitate al ONU, iar consiliul de securitate s-a bazat pe principiile protecției lumii și a securității."

Liderul de la Kiev speră că atât China, cât și alte țări se vor uni pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Aș dori ca China să participe la reconstrucția Ucrainei. Mi-aș dori foarte mult să avem întreaga lume unită în acest proces, deoarece pagubele și distrugerile sunt foarte semnificative."

Volodimir Zelenski a menționat că țara sa a căutat în mod constant legături strânse cu Beijingul în anii care au precedat războiul pornit de Kremlin în Ucraina. Zelenski a declarat că Xi Jinping a fost unul dintre puținii lideri mondiali, care au vizitat Ucraina cel puțin o dată, adăugând că liderul chinez a amintit cu căldură de legăturile sale cu țara est-europeană în timpul convorbirii dintre cei doi lideri de anul trecut.

Acum o lună, zeci de responsabili ai principalelor ţări care susţin Ucraina în faţa agresiunii Rusiei s-au reunit în Elveția, la Lugano, unde au adoptat o declarație, în care se angajează să sprijine reconstrucția de după război a Ucrainei. Kievul a propus un plan din trei etape, care va costa peste 750 de miliarde de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!