Ambasadorii, preocupaţi de starea presei
Politic 15 martie 2018, 08:00 | 2776

Situaţia actuală din Republica Moldova conservează propaganda internă şi lipseşte presa liberă de resurse financiare pentru supravieţuire. O spune franc ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, într-un discurs rostit la un forum privind libertatea mass-media. Evenimentul a fost organizat de mai multe instituţii internaţionale de profil, între care Freedom House. Şi ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, spune că autorităţile trebuie să ia măsuri împotriva concentrării mass-media şi a pieţei de publicitate.

Mass-media și sectorul publicitar din Republica Moldova sunt concentrate în mâinile câtorva persoane, iar asta e şi mai grav într-un an electoral. Acesta a fost subiectul de bază dezbătut în cadrul Media Policy Forum 2018 de către jurnaliști, demnitari, reprezentanți ai societății civile și ambasadori. Şi ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a subliniat că monopolizarea pieţei publicitare din Republica Moldova reprezintă o mare problemă, pe care autorităţile de la Chişinău trebuie să o rezolve.

În acest context, ambasadorul Uniunii Europene a reamintit că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede inclusiv garantarea libertăţii mass-media. Prezent la forum, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că autorităţile lucrează în direcţia dezvoltării mass-media. A urmat replica ambasadoarei Germaniei la Chişinău, Julia Monar. În acest context, ambasadoarea Germaniei a precizat că un rol aparte în destructurarea monopolurilor îi revine Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi Consiliului Concurenţei, care nu trebuie să fie influenţate politice. De altfel, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a şi precizat că patru televiziuni neafiliate puterii au depus încă la începutul anului o plângere la Consiliul Concurenţei. Iar directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, este de părere că plângerea depusă de cele patru televiziuni la Consiliul Concurenţei nu se va solda cu nicio măsură luată. Totodată, Petru Macovei s-a arătat nedumerit de gestul unor demnitari, care au venit, dar nu au stat prea mult la acest forum. Amintim că patru posturi de televiziune, inclusiv Jurnal TV, au depus la mijlocul lunii ianuarie o sesizare la Consiliul Concurenței, în care au denunțat înțelegerea dintre cele două case de vânzări, controlate de către şeful PD, Vladimir Plahotniuc, şi, respectiv, deputatul PSRM Corneliu Furculiţă privind împărțirea pieței de publicitate. Reclamanții au indicat că cele două companii oferă reduceri suplimentare de până la 44 la sută clienților, care plasează publicitate exclusiv la televiziunile controlate de cele două partide şi nu apelează la alte posturi.

Opinia ta contează. Comentează!