Alegerile, un test pentru Moldova
Politic 18 ianuarie 2019, 19:53 | 2243

Scrutinul parlamentar din 24 februarie va fi un test pentru Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de Maja Kocijančić , purtătoarea de cuvânt a șefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în cadrul unui interviu pentru portalul moldova.org. Mai multe aflaţi în continuare.

Alegerile credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile, fie ele naționale sau locale, reprezintă pilonii oricărei democrații, iar respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale. Prin urmare, alegerile parlamentare din Republica Moldova au o importanță crucială pentru credibilitatea angajamentului autorităţilor de la Chișinău față de asocierea cu Uniunea Europeană și pentru aspiraţiile democratice ale cetățenilor moldoveni.

... a spus purtătoarea de cuvânt a Federicăi Mogherini. Maja Kocijančić [Maia Coţiancici] a mai declarat că Uniunea Europeană este hotărâtă să contribuie la realizarea unor schimbări reale în viața locuitorilor Republicii Moldova și, prin urmare, vrea să creadă în același nivel de angajament din partea autorităților de la Chişinău. Cu toate acestea...

Din nefericire, evoluțiile recente, în special invalidarea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău, au pus sub un mare semn de întrebare respectul pentru valorile democratice și supremația legii în Moldova. Aceste valori se află în centrul relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, așa cum sunt stipulate în Acordul de Asociere. Alegerile parlamentare vor fi un test crucial pentru respectarea acelor valori și principii de bază, pe care le-am convenit la semnarea Acordului.

... a subliniat Maja Kocijancic [Maia Coţiancici] în interviul pentru portalul moldova.org. Purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene a mai fost întrebată dacă oficialii comunităţii au monitorizat perioada electorală din Republica Moldova şi care este atitudinea lor faţă de abaterile comise de unele partide, potrivit unui raport al Asociaţiei Promo-LEX.

În septembrie 2018, comisarul european Johannes Hahn i-a comunicat în mod clar premierului Pavel Filip că noi ne așteptăm ca autoritățile moldovene să întreprindă acțiuni urgente în urma exprimării îngrijorărilor noastre, inclusiv în privinţa presiunii tot mai mari asupra opoziției, presei independente și societăţii civile. (...) Suntem pe deplin conștienți de raportul Promo-LEX, precum și de reacțiile care au urmat. Constatările acestui ONG național cu o tradiție îndelungată și recunoscută în monitorizarea alegerilor ar trebui să fie luate în considerare de către autoritățile competente și să servească drept bază pentru luarea măsurilor adecvate în remedierea deficiențelor identificate.

Întrebată ce măsuri ar trebui să ia Chişinăul în situaţia creată, Maja Kocijancic a declarat că, în afară de asigurarea unor alegeri corecte, autorităţile din Republica Moldova trebuie să efectueze o urmărire penală cuprinzătoare şi imparţială a fraudei bancare, incluzând în special cazul lui Ilan Şor. De asemenea, este nevoie de reformarea profundă a sistemului judiciar şi de o luptă decisivă împotriva corupţiei la nivel înalt.

Opinia ta contează. Comentează!