Image-Description
Un alt mercenar moldovean care a luptat în Siria și estul Ucrainei în cadrul companiei militare private Wagner, identificat
Social 10 octombrie 2018, 12:50 | 3836

Serviciul de Securitate al Ucrainei SBU a identificat peste 200 de persoane, inclusiv trei moldoveni, care au lucrat pentru compania militară privată Wagner și au luptat în Siria și în estul Ucrainei, relatează Balkan Insight. Noul nume care a apărut printre luptătorii moldoveni de pe listă este Serghei Prida, de 47 de ani, din Soroca, nord-estul Moldovei. Prida a fost inclus pe listă alături de alți doi moldoveni care au fost menționați anterior - Veaceslav Apostol, ucis în Siria, și Radu Donciu, luptător activ cu unitatea Wagner.

„Mercenarii Wagner sunt instrumente ale agresiunii hibride a Rusiei împotriva restului lumii”, notează Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, SIS, a declarat pentru BIRN în aprilie 2018 că a identificat 62 de moldoveni care luptă de partea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, scrie EVZ.

Recrutarea mercenarilor a început după anexarea Rusiei la Crimeea în martie 2014 și în contextul conflictului din estul Ucrainei între forțele separatiste ucrainene și pro-ruse.

„Evidența acestor persoane a fost înmânată Procuraturii Moldovei. Este de menționat că 17 mercenari au fost condamnați de instanțele din Moldova”, a spus SIS în aprilie 2018.

Wagner, o companie militară privată înregistrată de argentinieni, are mercenari care se crede că au jucat un rol important în bătăliile separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei și, începând din 2016, și în Siria.

Oficialii ruși au recunoscut mult timp prezența luptătorilor voluntari în regiunea Donbass din estul Ucrainei și în Siria, unde Moscova susține guvernul Damasc, dar neagă orice legătură cu compania privată Wagner.

O anchetă efectuată de RISE Moldova a arătat și modul în care cetățenii moldoveni au optat pentru lupta atât pentru separatiștii din Donbass, cât și pentru batalioanele ucrainene, unele pentru bani și altele pentru motive ideologice.

Rusia a recrutat luptători din toată Moldova, dar mulți provin din regiunea separatistă a Transnistriei și din regiunea autonomă a Găgăuziei din Moldova, potrivit RISE Moldova.

În 2017, Ucraina și-a exprimat iritarea cu privire la eșecul Belgradului de a opri sârbii de la lupta pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a cerut Serbiei, în noiembrie 2017, să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a țării sale prin luarea de măsuri pentru a împiedica cetățenii să se alăture forțelor separatiste.

În decembrie 2017, Serviciul de Securitate al Ucrainei a emis mandate de arestare pentru șase presupuși mercenari sârbi. Autoritățile de la Kiev susțin că aproape 300 de sârbi luptă încă în zone controlate de separatiști.

Compania Wagner are de asemenea un așa numit pluton sârb susținut de un sârb bosniac, Davor Dragolobovic Savicic, în vârstă de 42 de ani, supranumit „Lupul” de către oamenii săi pentru curajul și tăria sa.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie