Profesorii vin cu explicații
Social 14 martie 2019, 22:36 | 1848

Profesorii de la Universitatea Agrară vin cu explicații în privința problemei salarizării

Profesorii de la Universitatea Agrară din Moldova, care acum o săptămână ne-au mărturisit că nu prea sunt mulțumiți de noua reformă a salarizării, și-au schimbat brusc opiniile. După difuzarea materialului cu note critice, profesorii rebeli ar fi fost chemați la discuții dure cu administrația. În consecință, declară acum că reforma inițiată de guvernare este binevenită. 

Săptămână trecută, am primit pe adresa electronică a postului nostru de televiziune o scrisoare, în care eram anunțați că corpul didactic de la Universitatea Agrară este nemulțumit de leafa primită în urma reformei salarizării și amenință cu proteste dacă problema nu va fi rezolvată. La fața locului, mai mulți profesori ne-au povestit că după implementarea reformei au primit o leafă mai mică decât cea la care se așteptau. Aceștia s-au împărțit în două tabere: una, a celor afectați de noua reformă, care au vorbit despre o mare inechitate, deoarece instituția s-a pomenit în situația în care trebuia să le taie din numărul de ore, pentru a se încadra în bugetul existent. Și a doua, a celor care nu au fost deranjați, deoarece au ținut orele de curs în prima jumătatea a anului și au primit salarii în conformitate cu legea veche. Iată ce spuneau, acum o săptămână, unii profesori.

NATALIA MOCANU, șefa catedrei Finanțe și Bănci a Universității Agrare

"Nu sunt deajuns mijloace financiare. La acest articol de salarizare s-a majorat, în schimb în fondul total de finanțare nu a fost și trebuie instituțiile să se gândească cum să modifice articolele de cheltuieli ca să ajungă până la finele anului. Se fac unele modificări la planul didactic. Până ce nu suntem la curent cu toate modificările care vor fi."

AURELIA LITVIN,șefă de catedră Universitatea Agrară "S-a mărit, s-au mărit clasele, s-a mărit salarizarea și salariu pe care l-am primit s-a simțit o diferență bună. Eu de exemplu ca șef de catedră am pierdut cu acestă formă de salarizare. Altă problemă care a survenit este că merge o mică deviere de ore și majoritatea profesorilor poate nu sunt decacord. Într-adevăr acestă reducere ne afectează căci se primește un pic neechitabil. Colegii urmează să facă o petiție și să vadă ce o să facă mai departe. Ei se vor adresa și la inspecția muncii și la Ministerul Agriculturii a Educației."

În ziua filmărilor, o profesoară, care ne-a declarat că nu este mulțumită de reforma salarizării, ne-a sunat la redacție și ne-a rugat să nu-i dăm numele și să nu difuzăm afirmațiile înregistrate. Motivul: îi este frică să nu fie concediată. După difuzarea reportajului, am fost informați că cei nemulțumiți au fost mustrați dur de conducerea instituției. Aceiași profesori accentuează acum că reforma guvernării este una binevenită, indiferent de pierderile financiare, pe care le suportă unii profesori.

AURELIA LITVIN "M-ați întrebat atunci dacă este majorare de salariu și am spus că da, este. Este binevenită noi am așteptat-o foarte mult. Alta este că majorarea de salariu este făcută, dacă vorbim de personalul administrativ, personal eu ca șefă de catedra, mai puțin simt această majorare, ca șef de catedră, repet. Ca profesor este majorarea binevenită. Alat e problema că bugetul nostru nu ajunge și ca să ieșim din această situație s-a luat decizia de a reduce câteva ore și a creat nemulțumiri în rândul profesorilor."

Aurelia Litvin este convinsă că reforma aduce beneficii, iar probleme au doar cei care nu știu să se conformeze.

AURELIA LITVIN "Dar asta este situația orice reformă are și plusuri și minusuri. 24:12 24:39 Înțelegeți că atunci când se dă o majorare și după asta puțin se reduce e clar că apare nesatisfacția. Dar oricum se simte majorarea pentru că profesorii rămân pe un salariu, adică nu rămâne pe 1,25 sau 1,5 și acel salariu este iarăși mărit. E clar că nesatisfacția este că nu mai poate să fie pe 1,5 ori nu mai poate să fie pe 1,25 asta e altă problemă, rămâne pe 1,0. Ca să nu ajungem ca instituția să ajungă la insolvabilitate nu e posibil să rămânem pe aceea și de asta mergem pe această micșorare de ore. Au fost 30 de ore au făcut orele, au primit. Acum când le-am redus brusc la 20 se simte.

Prorectorul Universității Agrare, Dionisie Boaghie, este de părere că reducerea numărului de ore nu va afecta salariul profesorilor și nici procesul de învățământ. El spune că au fost scoase acele ore de curs, care erau în exces, adăugate anterior pentru a-i motiva pe profesori să rămână în cadrul instituției.

DIONISIE BOAGHIE "Oamenii vor altceva, vor echitate, vor de ce nu să aibă încă mai mult. Că noi facem niște modificări la numărul ore, nesemnificativă și pe elemente care defapt nu contribuie sau nu afectează managementul calității. Nu dăunează ba din contra poate cândva au fost prea mult crescute. Noua lege este un lucru foarte și foarte necesar demult trebuia să aibă loc.

Dionisie Boaghie neagă că i-a mustrat pe cei care au vorbit critic despre reforma salariilor.

DIONISIE BOAGHIE "Domnule prorector este adevărat că acele profesoare care au vorbit pentru postul nostru de televiziune au fost mustrate? - Categoric, nu, categoric."

Menționăm că reforma salarizării este o inițiativă a Partidului Democrat și a fost pusă în practică în data de 1 decembrie trecut, în ajunul alegerilor parlamentare. Unii profesori au declarat anterior că noua lege a fost mai mult o promisiune electorală. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie