Ministrul Justiției și-a anunțat demisia

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, și-a anunțat demisia, după ce postul nostru de televiziune a făcut publică o discuție dintre el și afaceristul Veaceslav Platon. În cadrul dialogului, care a avut loc pe când primul era președinte al Curții Constituționale, au fost atinse mai multe subiecte, printre care furtul miliardului, dar și neîncrederea lui Tănase față de șeful de atunci al Delegaţiei Uniunii Europene. În debutul ședinței de Guvern, de la care Alexandru Tănase a lipsit, premierul și-a exprimat regretul față de plecarea acestuia din funcție. Oficialul demisionar nu a fost de găsit nici la Ministerul Justiției.

În timpul discuției, care durează aproximativ 20 de minute, Veaceslav Platon și Alexandru Tănase se referă la legislația cu privire la Banca Națională. Cei doi vorbesc și despre rolul fostului șef al BNM Dorin Drăguțanu în jaful bancar.

În contextul furtului din sistemul bancar, Tănase se întreba de ce autoritățile nu au returnat măcar o parte din bani, pentru a-și lustrui imaginea.

La un moment dat, Alexandru Tănase l-a criticat pe șeful de atunci al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

A doua zi de la publicarea discuției, Tănase a scris pe o rețea de socializare că îl cunoaște pe Platon și că a purtat cu el discuții, însă a pus la îndoială autenticitatea înregistrării. Totuși, după câteva ore, se pare că Tănase și-a amintit despre această convorbire. Duminică, el a scris că a ajuns la concluzia că cea mai potrivită soluție este să-și prezinte în zilele ce urmează demisia din funcția de ministru al Justiției. La ședința Guvernului, Alexandru Tănase nu și-a făcut apariția. În schimb, a fost prezent secretarul general de stat Anatolie Munteanu, care a declarat că nu știe din ce motiv absentează șeful său.

La începutul ședinței Guvernului, Pavel Filip i-a mulțumit lui Alexandru Tănase pentru cele aproximativ două luni de activitate și a declarat că îi respectă decizia.

Echipa Jurnal TV a încercat să obțină un comentariu de la ministrul demisionar, însă subalternii săi au declarat că el nu este la locul său de muncă.

Reprezentanta Serviciului de presă al Ministerului Justiției ne-a declarat că se află în concediu medical, iar în anticamera ministrului ni s-a spus că Alexandru Tănase nu este în birou. În schimb, l-am surprins pe secretarul de stat Nicolae Eșanu în timp ce urca în mașina sa. El s-a arătat deranjat de insistența reporterului Jurnal TV.

Alexandru Tănase nu a răspuns la telefon pentru a comenta convorbirea cu Platon, iar fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțan a pus receptorul imediat ce a auzit numele reporterului.

Amintim că Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de pușcărie, în dosarul privind frauda de la Banca de Economii, și deja își ispășește pedeapsa.

Opinia ta contează. Comentează!