Sandu și Năstase, discuție cu Merkel
Politic 8 noiembrie 2018, 18:35 | 2801

Liderii viitorului bloc electoral ACUM Andrei Năstase și Maia Sandu au avut o întrevedere cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în cadrul Congresului Partidului Popular European de la Helsinki. Potrivit celor doi politicieni de la Chișinău, Merkel a apreciat unitatea forțelor autentic-proeuropene și a criticat dur derapajele antidemocratice al regimului din Republica Moldova.

Într-o postare pe Facebook, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate a scris că la forul de la Helsinki a exprimat recunoștința cetățenilor moldoveni pentru poziția fermă a instituțiilor europene față de abuzurile comise de regimul de la Chișinău. Împreună cu Andrei Năstase a discutat cu mai mulți oficiali, printre care și cancelarul Angela Merkel. Un subiect de discuție l-a constituit pericolul de fraudare a alegerilor de către guvernare.

Doamna cancelar Angela Merkel și-a exprimat regretul că Republica Moldova a ajuns din ”povestea de succes” a Parteneriatului Estic într-o situație dramatică. Și-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu hărțuirea de către autorități a presei, opoziției și societății civile în ansamblu. A apreciat capacitatea de rezistență a cetățenilor și unitatea forțelor pro-democrație și proeuropene în lupta inegală cu regimul. Grație parteneriatelor noastre din cadrul celei mai mari familii europene, avem certitudinea că odată ajunși la putere, vom putea valorifica aceste parteneriate în interesul cetățenilor în procesul de transformare a Republicii Moldova într-un stat liber, prosper, european.

Și președintele Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a oferit detalii despre întrevederea cu Angela Merkel.

Am fost onorați să avem o întrevedere cu doamna cancelar Angela Merkel, un bun prieten al poporului Moldovei, un mare apărător al parcursului nostru european, discreditat din păcate de guvernările cleptocratice de la Chișinău. Cancelarul german și-a exprimat profunda îngrijorare vizavi de excesele antidemocratice ale regimului de la Chișinău legate de invalidarea mandatului de primar al Chișinăului și perspectiva fraudării viitoarelor alegeri, în legătură cu hărțuirea presei independente, a opoziției și a societății civile active. În acelaşi timp a apreciat unitatea forțelor democratice, autentic-proeuropene și capacitatea cetățenilor țării de a rezista provocărilor unui regim oligarhic și antipopular prin mijloace eminamente civilizate. Ne-am exprimat încrederea că odată ajunși la putere, vom valorifica parteneriatele europene, inclusiv pe cele de la nivelul familiei noastre politice în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Andrei Năstase a postat pe Facebook și fotografii cu cei doi candidați ai Partidului Popular European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene - liderul grupului PPE din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, și finlandezul Alex Stubb, fost ministru de externe, de finanțe și premier. Câștigător a fost desemnat Manfred Weber. În cadrul Congresului Partidului Popular European de la Helsinki, cei doi lideri ai viitorului bloc electoral ACUM au avut întâlniri și cu alți oficiali, printre care Johannes Hahn, comisarul pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri de extindere.

Opinia ta contează. Comentează!