Sursa de falsuri, blocată
Social 17 mai 2018, 20:27 | 2478

După aproape două luni de manipulări şi intoxicare a opiniei publice, un site și o pagină de Facebook ce distribuiau minciuni, precum că Andrei Năstase ar vrea să dea în arendă Chișinăul pentru 50 de ani Emiratelor Arabe Unite, au fost șterse. Asta după ce East Stratcom Task Force, proiectul european de combatere a războiului hibrid şi campaniilor de ştiri false, a luat în vizor cazul de manipulare a cetățenilor din Republica Moldova.

După un șir de știri false şi spoturi video, prin intermediul cărora se încerca manipularea locuitorilor Republicii Moldova, domeniul „stiripespuse.com” a fost suspendat, iar pagina de Facebook - ștearsă. Precizăm că site-ul a fost înregistrat în februarie 2018, în orașul Beaverton din statul american Oregon, fără a fi indicată persoana care a înregistrat domeniul. Solicitat de Jurnal TV, director executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a spus că blocarea paginii de "fake news" s-a produs ca urmare a demersurilor care au fost făcute și aici, de reprezentanții portalului stopfals.md, și la nivelul Uniunii Europene, prin implicarea proiectului East Stratcom Task Force.

Totuşi, blocarea site-ului care răspândea falsuri s-a produs pe ultima sută de metri a campaniei electorale. Am hotărât să întrebăm locuitorii capitalei cum au reacţionat la vederea materialelor denigratoare orchestrate la adresa candidatului Andrei Năstase.

La prezentarea unui studiu despre încrederea în mass-media din Republica Moldova, ambasadoarea Germaniei la Chişinău a spus că Ministerul de Externe de la Berlin este interesat de dezvoltarea presei din ţara noastră. Totodată, șefa misiunii diplomatice şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de fenomenul știrilor false din Republica Moldova.

Îngrijorarea este împărtăşită şi de jurnalistul Igor Volniţchi, care afirmă că fenomenul ştirilor false în Republica Molda abia ia turaţii.

Potrivit lui Volniţchi, avem de a face cu un poligon pe care se testează tehnologii electorale murdare, iar dacă acest experiment va aduce rezultatele dorite, atunci practica va fi folosită mult mai intensiv la alegerile din toamnă. Anterior, Silvia Radu a respins acuzația că este candidatul promovat de către șeful PD, însă mai mulți comentatori politici au dovedit contrariul.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie