Rusia a lansat o ploaie de rachete în Ucraina astăzi, cauzând moarte și distrugeri în infrastructura energetică
Externe 23 noiembrie 2022, 19:39 | 716

Rusia a lansat o ploaie de rachete, 67 la număr, în Ucraina astăzi, cauzând moarte și distrugeri în infrastructura energetică. Cel puțin trei oameni au murit în Kiev, după ce o rachetă a nimerit într-un bloc de locuințe. O altă rachetă a nimerit o maternitate din regiunea Zaporojie. A fost ucis un bebeluș de două zile. În toată Ucraina se aud alerte de raid aerian, în timp ce în regiunile din sud și est au loc explozii. Capitala țării s-a pomenit și fără curent, și fără apă.

VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Astăzi, Parlamentul European a recunoscut Rusia drept stat care sponsorizează terorismul. Le mulțumesc tuturor europarlamentarilor. Și Rusia a dovedit lumii întregi că acesta este un adevăr, lansând 67 de rachete asupra infrastructurii noastre, asupra sistemului nostru energetic, asupra a ținte civile. Rezultatul estre tragic - sunt răniți, sunt morți. Rog să primiți condoleanțele mele."

Cel puțin 20 de oameni au fost răniți la Kiev. Oficialii ucraineni le-au cerut oamenilor să rămână în adăposturi. În mai multe părţi ale ţării a fost perturbată furnizarea energiei electrice şi a apei, inclusiv în oraşul Lvov şi în regiunea Odesa. Explozii au fost semnalate în regiunile Odesa, Nikolaev, Poltava şi Dnipropetrovsk.

Propaganda Kremlinului a publicat o hartă a atacurilor de astăzi. Rușii s-au lăudat că au lovit 22 de orașe, unde au distrus infrastructura civilă critică și zone rezidențiale.

Un atac cu rachetă peste noapte a ucis un nou-născut la o mică maternitate de lângă Zaporojie.

IULIA BARIȘEVA purtător de cuvânt Servicii de Urgență, Zaporojie: "Corpul unui doctor a fost recuperat de sub dărâmături, iar femeia în travaliu a fost scoasă de la etajul doi cu ajutorul unei scări. Din nefericire, a murit un nou-născut, de două zile. Salvatorii au continuat căutările. Alți oameni nu au mai fost găsiți."

„Infracțiunile Federației Ruse reprezintă o nebunie. În această noapte, maternitatea din regiunea Zaporojie a devenit țintă. Un băiat de două zile a murit… Durere îngrozitoare. Nu vom uita și nu vom ierta niciodată”, a scris prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, pe contul său de Twitter. Spitalul a fost lovit de o rachetă S-300.

Și acum o săptămână, Rusia a lansat un atac masiv cu peste 85 de rachete în Ucraina, chiar la scurt timp după ce Kievul a venit cu propuneri de pace la summitul G20. 80 la sută din orașul Lvov a rămas fără curent. În Kiev au fost lovite două blocuri de locuințe. Cel puțin un om a murit, iar jumătate din oraș a rămas fără electricitate. Putin a confirmat atacurile și a declarat că asta încă nu e tot ce poate face armata sa. A fost vizată 40 la sută din infrastructura energetică a Ucrainei. Țările G7 au condamnat atacurile brutale ale Kremlinului.

Opinia ta contează. Comentează!