Ședință amânată în dosarul Filat
Justiţie 18 aprilie 2019, 20:09 | 1718

Procesul de judecată în cel de-al doilea dosar pe numele fostului premier Vladimir Filat a fost amânat, după ce avocații lui au depus un recurs la Curtea de Apel. Aceștia așteaptă ca instanța să decidă în privința ridicării excepției de neconstituționalitate, cerere respinsă data trecută de instanța de fond. Din proces a fost înlăturat reporterul nostru, care nu s-ar fi conformat cerințelor. Judecătorii au refuzat să prezinte o încheiere protocolară.

Am încercat să obținem o explicație de la vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Dorin Dulghieru. Inițial, asistenta acestuia ne-a spus că el se află la pauza de masă.

Nici după ora 14 nu l-am găsit pe Dulghieru.

Iar după ce a revenit, din anticameră ni s-a spus că el este ocupat și să că trebuie să așteptăm. Cât, nu se știe.

I-am scris președintelui completului de judecată Djeta Chistol, prin care îi solicităm să ne prezinte copia încheierii protocolare de la proces, în temeiul căreia reporterul Jurnal TV a fost înlăturat din procesul de judecată. După ședință, atunci când era escortat, Vladimir Filat ne-a declarat că nu este adevărat că data trecută a refuzat să discute cu presa.

Despre acest lucru s-a discutat și în timpul ședinței, ne-a spus avocatul Victor Munteanu. El spune că urmează să facă o solicitare de constatare în acest sens.

Apărarea susține că a depus recurs la Curtea de Apel privind încheierea de data trecută, astăzi.

Vladimir Filat este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii susțin că el a încheiat, în 2013, un contract de asistență cu o firmă de consultanță din Washington, pentru un partid. Fostul premier ar fi plătit în schimb aproape 13 milioane de lei, iar periodic ar fi efectuat transferuri din conturile companiilor gestionate printr-un intermediar, în care ar fi fost depozitați bani obținuți ilegal din Banca de Economii. Infracțiunea prevede între cinci și 10 ani de pușcărie.

Opinia ta contează. Comentează!