Șase europeni, recompensați la Bruxelles
Externe 24 mai 2018, 14:22 | 1648

Postul de televiziune Euronews și European Business Summit au recompensat șase oameni, care s-au remarcat în ultimul an prin realizări în politica, afacerile sau inovațiile din cadrul blocului comunitar. Printre laureați este și un român, care a primit titlul de „personalitatea europeană a anului”. Un premiu special, post-mortem, i-a fost conferit jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia.

Ceremonia de la Bruxelles a început cu decernarea premiului special, acordat în semn de omagiu celei mai cunoscute jurnaliste de investigații din Malta, Daphne Caruana Galizia, asasinată anul trecut, în octombrie. Considerată incomodă pentru autoritățile din țara sa, pentru dezvăluirea numeroaselor cazuri de corupție, ziarista în vârstă de 53 de ani a fost ucisă într-un atentat cu bombă plasată sub mașină, în apropiere de casă.

Premiul a fost ridicat de către cei doi fii ai jurnalistei, care s-au angajat să continue munca jurnalistică de investigații a mamei lor.

În cadrul ceremoniei a fost premiat și președintele Franței, Emmanuel Macron. Un susținător aprig al Uniunii Europene, liderul de la Elysee a fost desemnat drept ”liderul european al anului”, în special pentru revoluționarea politicii din Franța. Iar ”personalitatea anului” a devenit Florin Bădiță, un român din Cluj, care a fondat mișcarea „Corupția Ucide”, un grup civic anti-corupție, după incendiul de la clubul Colectiv, din 2015. Potrivit presei străine, au fost apreciate eforturile tânărului de 29 de ani, care a ajutat și la renunțarea la scoaterea din sfera penală a cazurilor de corupție cu prejudicii mai mici de 45.000 de euro și a scos la iveală mai multe cazuri de fraudă din România.

Premiile European Leadership au fost înfiinţate de Euronews în parteneriat cu European Business Summit şi recompensează personalităţi de succes în afaceri, politică şi inovare. Laureații sunt aleși prin voturile publice și, ulterior, primesc încrederea unei comisii de juriu format din opt experți.

Opinia ta contează. Comentează!