Fermierii din Dubăsari, câștig la CEDO
Social 17 iulie 2018, 19:47 | 958

După 14 ani de așteptare, Rusia a fost obligată să le achite fermierilor din raionul Dubăsari aproximativ două milioane și jumătate de euro pentru violarea dreptului la proprietate. Anunțul a fost făcut de către avocații Asociației Promo-LEX, care a apărat drepturile a peste 1.600 de reclamanți în acest caz.

Problema terenurilor agricole aflate pe malul stâng al râului Nistru a apărut în 1998, în mai multe sate din raionul Dubăsari, când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor. În consecinţă, oamenii au suportat pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarilor de terenuri li s-a interzis să-și lucreze pământurile, suportând din nou pierderi uriașe. Astfel, în anii 2004-2006, Asociația Promo-LEX a depus opt cereri în acest sens la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Precizăm că, în 2012, Rusia a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la educaţie în dosarul şcolilor cu predare în română din regiunea transnistreană. Moscova a fost obligată să achite reclamanţilor aproximativ un milion de euro. Rusia refuză, însă, să-şi onoreze obligaţiile. Iar Tiraspolul a calificat decizia CEDO drept una politică şi preconcepută.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie