Johnson caută soluții pentru Brexit
Externe 22 august 2019, 19:31 | 1112

În încercarea de a obține o renegociere a Acordului pentru Brexit, Boris Johnson, noul premier britanic, a avut prima sa întâlnire în această funcție cu Angela Merkel, la Berlin. În timpul discuțiilor, șeful Guvernului de la Londra a reiterat că documentul negociat cu Bruxellesul de fostul premier Theresa May nu este unul în favoarea Marii Britanii. Johnson a afirmat că nu poate fi vorba despre o înțelegere dacă Uniunea Europeană nu elimină din discuții așa numitul ”backstop”, care reglementează situația după Brexit la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

De partea cealaltă, cancelarul german s-a arătat convins că, în următoarele 30 de zile, este posibil să se ajungă la un acord negociat pentru o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, ocolind blocajul generat de mecanismul „plasei de siguranţă”.

Totuşi, Angela Merkel a avertizat că nu doar Londra este gata pentru o eventuală ruptură dură de Uniunea Europeană. Pregătiri în acest sens se fac și la Bruxelles. Un Brexit fără un acord îi sperie însă pe mulți dintre britanici, iar unii dintre ei și-au strigat nemulțumirea chiar în timpul întâlnirii dintre cei doi oficiali.

Cererile premierului britanic pentru renegocierea Brexitului, primite cu indulgență de cancelarul german, au fost însă criticate dur de preşedintele Franței. Emmanuel Macron a declarat că renegocierea în termenii propuşi de britanici nu reprezintă o opţiune viabilă, iar un Brexit dur, fără acord la 31 octombrie, ar fi responsabilitatea Guvernului de la Londra. 

Opinia ta contează. Comentează!