Jurnalul Săptămânii, 21 Noiembrie

Prezentat de Adrian Prodan

Un bebeluş născut prematur este motiv de îngrijorare pentru părinţi, dar cu ajutor medical adecvat, pericolele pot fi depășite. În această săptămână am marcat Ziua Copiilor născuţi înainte de termen. Cu această ocazie, cei de la Spitalul Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi” au decis să facă publice istoriile mamelor care au născut prematur, pentru a arăta că medicii luptă, în fiecare secundă, alături de părinți, pentru viața acestor copii.

Peste 100 de mame cu micuți în brațe și-au găsit adăpost la Centrul Maternal Diaconia din Chișinău. Gazda oferă sprijin pentru femeile constrânse să recurgă la abandon, care provin din familii nevoiașe sau, din anumite motive, au ajuns la periferia societății. Presate de grijile cotidiene, multe mame tinere caută și găsesc brațul sprijinitor.

Luni, 23 noiembrie, Mihai Reaboi, băiețelul din satul Ivancea, raionul Orhei, care suferă de Amiotrofie spinală, despre care Jurnal TV a mai relatat anterior, împlinește trei ani. Cu această ocazie, o asociație de caritate, dar și proprietara unui local din capitală vor să îi pregătească micuțului un eveniment inedit, fiind prima sărbătoare organizată în viața lui. Tot cu această ocazie, va avea loc o acțiune în cadrul căreia vor fi colectate fonduri pentru vaccinul de care are nevoie copilul - preparat care costă peste două milioane de dolari.

Seceta le-a adus necazuri în plus oamenilor de la sate, care și așa o duc greu. Mulți dintre ei nu mai au cu ce își hrăni animalele și păsările din curte. Unii localnici din satul Taraclia, raionul Căușeni și-au vândut vacile, pentru că nu au cu ce le întreține până la primăvară. Pe oieri nevoia i-a făcut să cosească stuf, dar pentru că nici acesta nu va fi destul, o parte din oi au fost sacrificate.

Opinia ta contează. Comentează!