Agresiunea, o formă de intimidare
Social 7 martie 2018, 19:50 | 1882

Atacul asupra echipei de filmare a Jurnal TV este o dovadă clară că legea nu mai funcționează în Republica Moldova. Problema e gravă - prin lipsa de reacție adecvată a instituțiilor statului este încurajată orice manifestare agresivă față de presa incomodă. Asta este concluzia generală a invitaților la ediția de aseară a emisiunii "Ora expertizei".

Discuțiile din cadrul emisiunii ”Ora expertizei” au fost generate de incidentul cu echipa JURNAL TV. Reporterii au fost agresați verbal și fizic în timp ce filmau un subiect de investigație privind activitatea omului de afaceri Iurii Luncașu. Acesta ar avea mai multe contracte cu statul, încheiate de către una dintre firmele sale, şi credite de milioane obţinute de la Victoriabank. Ajunși la casa lui Luncașu, reporterii au fost atacați de către un paznic.

Numele Luncașu apare în documentele privind tranzacția de peste 150 de milioane de lei pentru cumpărarea unui complex locativ în parcul Valea Morilor din Chișinău. Imobilul ar aparține lui Vlad Plahotniuc. Potrivit unor materiale de investigații, Luncașu are afaceri în construcții și comercializarea țigărilor.

Echipa Jurnal TV au fot agresată în preajma locuinței lui Iuri Luncașu. După incident, șeful pazei și consilierul acestuia, Florentin Grabovski, a declarat că paznicul va fi premiat pentru isprava sa. Nu este primul comportament agresiv față de jurnaliști. În luna aprilie 2016, cameramanul Vladimir Berghii a primit în ochi cu gaze lacrimogene în timpul unui protest în fața locuinței șefului PD, Vladimir Plahotniuc. Un alt caz s-a întâmplat în luna iunie trecut. Deputatul PD, Vladimir Hotineanu, s-a arătat deranjat de întrebările jurnalistului postului nostru de televiziune și l-a agresat verbal și fizic. Tot în iunie trecut, un reporter Jurnal de Chișinău a fost bătut în plină stadă de către un antreprenor. Doi jurnaliști de la Ziarul de Gardă au fost bruscați în timp ce pregăteau un material de investigație în fața clădiri GBC, care aparține lui Vladimir Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie