Analizele confirmă mercurul din sânge
Politic 22 februarie 2019, 20:03 | 5603

Cei doi lideri ai Blocului ACUM Platforma DA și PAS au făcut publice analizele de sănătate care confirmă că ei au în sânge o cantitate exagerată de mercur. Potrivit medicilor, la Andrei Năstase metalul depășește de aproape cinci ori limita normală, iar la Maia Sandu este trecut cu mult de norma admisibilă. Experții afirmă că o asemenea concentrație de mercur în sânge reprezintă un pericol real pentru sănătate.

Din primele analize, făcute de Andrei Năstase în septembrie 2017, rezultatele au arătat o concentrație de 9,9 a mercurului în sânge, în timp ce valoarea normală este sub 2. După un tratament îndelungat, la sfârșitul anului 2018, Andrei Năstase a făcut din nou test, care a arătat că valoarea mărită nu a scăzut cu mult. De această dată, valoarea a fost de 8,7. Și analizele Maiei Sandu, făcute în 2018, indică o cantitate de mercur mărită, în sânge. Mai exact, o cantitate de 2,7 față de intervalul de referință, care este mai mic de unu. Potrivit șefului interimar al secției toxicologie a Spitalului "Sfânta Treime", concentrația în sânge în cazul lui Andrei Năstase și al Maiei Sandu sunt trecute de limita normală. Asta pentru că doza 0,4 este deja toxică, iar 150 - 300 - mortală.

Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat presei că ar fi fost otrăviți intenționat cu o substanță toxică de către persoane din anturajul actualei guvernări. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Alina Merlici, ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă nu comentează aceste acuzații, calificându-le drept declarații electorale. Cazul liderilor Blocului ACUM Platforma DA și PAS a fost preluat de presa străină. Agenția Reuters a publicat un articol cu titlul „Candidații opoziției la alegerile din Republica Moldova: Suntem otrăviți”. În presa bucureșteană au apărut mai multe știri despre Andrei Năstase și Maiei Sandu, că ar fi fost otrăviți intenționat de persoane din anturajul actualei guvernări. O știre a fost difuzată și la un post de televiziune din Ucraina. Un caz similar s-ar fi întâmplat cu primarul general al municipiului Chişinău, Nicolae Costin. Cei care l-au cunoscut îndeaproape afirmă că primarul a fost intoxicat cu cesiu radioactiv, adus din Rusia şi infiltrat în fotoliul mașinii sale de serviciu. Nicolae Costin a murit în 1995. Iar în anul 2004, fostul președinte ucrainean Viktor Iușcenko a declarat că a fost otrăvit cu dioxină de serviciile secrete, în plină campanie electorală. Un alt caz este al fostului spion rus, otrăvit cu agentul chimic Noviciok, Sergei Skripal, precum și fiica sa. Iar un alt spion rus, Alexander Litvinenko, a murit în 2006, fiind otrăvit cu poloniu.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie