Eliberarea lui Filat va fi contestată
Politic 4 decembrie 2019, 21:08 | 2162

Noua administrație a Penitenciarului nr. 13 va contesta în judecată decizia de eliberare înainte de termen a fostului premier Vladimir Filat. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, după ședința de astăzi a Guvernului. Asta după ce tot azi a fost demisă șefa interimară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Liuba Jignea-Suveica. În locul ei a fost numit Vladimir Cojocaru, comisar principal de justiție, care anterior nu a trecut concursul organizat de Guvernului Sandu.

Întrebat dacă Vladimir Filat ar trebui să revină în închisoare, Fadei Nagacevschi a spus că va răspunde la această întrebare ca jurist, nu ca ministru al Justiției.

După ședința Consiliului Suprem de Securitate, șeful statului a declarat că eliberarea din detenție a lui Filat a fost pregătită de fosta guvernare.

Igor Dodon a mai spus că pedeapsa lui Filat a fost redusă cu 709 zile din cauza condițiilor degradante de detenție, iar această decizie a instanței de judecată nu a fost atacată de Guvernul Sandu.

Solicitat să comenteze declarația Maiei Sandu, care a spus că ”justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat”, șeful statul a afirmat că justiția din Moldova nu este și nu poate fi controlată de nimeni. În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc azi, unul dintre avocații lui Filat a spus că modul în care a fost calculat termenul de două treimi din pedeapsa ispășită de clientul său este absolut corect.

Cu o reacție la declarațiile lui Dodon și Ngacevschi a venit și fostul ministru al Justiției Olesea Stamate.

Fostul premier Maia Sandu nu a fost astăzi de găsit pentru o reacție. 

Opinia ta contează. Comentează!