Neregului grave în mandatul Silviei Radu
Social 27 aprilie 2018, 19:34 | 11282

În perioada în care a condus RED Union Fenosa, Silvia Radu ar fi admis un conflict de interese, dar şi transferul a zeci de milioane de lei de la aceasta către o firmă creată tot de ea. Mai multe nereguli grave, care ar fi influenţat creşterea tarifelor la energia electrică pentru populaţie au fost depistate de experţii în energetică Sergiu Tofilat şi Tudor Şoitu.

Cei doi experţi fac trimitere la un raport de control efectuat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică la compania RED Union Fenosa, care este ţinut în secret. Raportul ar fi fost efectuat în anul 2013, iar ordinul a fost semnat de Victor Parlicov la 1 iulie 2013. Peste câteva săptămâni, acesta a fost demis. Iată principala încălcare depistată.

Compania INDRA Sisteme SRL a fost fondată în aprilie 2000, iar fondator unic era Silvia Radu, care a fost şi administrator până în 2002.

O altă încălcare depistată ţine de împrumuturi ineficiente. În condiţiile în care RED Union Fenosa beneficia de credite la BERD şi o subdiviziune a Băncii Mondiale la o radă a dobânzii de 4,5%, aceasta a împrumutat 5 milioane de dolari de la o companie afiliată holdingului Fenosa la o rată de 14,5%. De aici s-a creat o cheltuială suplimentară de 500.000 de dolari.

Tofilat mai spune că s-au făcut mai multe percheziţii, dar rezultatele acestora sunt tăinuite.

Silvia Radu n-a fost de găsit, pentru a comenta acuzaţiile aduse. Anterior ea a declarat că un astfel de raport nici măcar nu există, chiar dacă cei doi experţi susţin că acesta ar fi fost remis companiei RED Union Fenosa la data de 27 ianuarie 2014. Nici ANRE-ul, nici Procuratura Generală, nici CNA-ul n-au reacţionat în vreun fel la dezvăluirile experţilor. Nici compania GAS Natural Fenosa n-a comentat declaraţiile făcute.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie