Alegerile locale noi, declarate nule
Politic 29 iunie 2018, 19:55 | 2552

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi care au avut loc în zilele de 20 mai și 3 iunie. ”Pentru” au votat cinci membri, ”împotrivă” - doi. Următoarele alegeri ale primarului de Chișinău vor avea loc în 2019. La ședința comisiei au fost prezenți și liderii partidelor anti-oligarhice. După adoptarea deciziei, Andrei Năstase și Maia Sandu au declarat că graba și modul în care a fost luată hotărârea trădează frica lui Vladimir Plahotniuc față de un exponent al poporului ales democratic.

Înainte de a fi pusă la vot începerea ședinței, membrul Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Gurduza, a propus includerea în agendă a două proiecte. Prima ține de a solicita instanței de judecată să explice modul de aplicare și executare a hotărârii din 19 iunie, dar și motivele care se află la baza acesteia.

Această propunere a fost susținută și de către membrul CEC, Vladimir Șarban. Alți trei membri au fost împotrivă, iar unul s-a abținut. Solicitarea a fost respinsă. Totodată, Sergiu Gurduza a mai avut o propunere de a fi organizate alegeri repetate în Chișinău. Gurduza spune că în cazul în care legalitatea alegerilor nu este validată de instanță, se declară nule și se fac alegeri repetate.

Această recomandare s-a lăsat și cu un schimb de replici aprinse.

Și această propunere a fost respinsă. Ulterior, șefa Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a prezentat un proiect, prin care a propus ca instituția să ia act de hotărârea instanței cu privire la anularea scrutinului și dizolvarea consiliilor electorale. O întrebare cu privire la acest proiect a avut membrul CEC, Vladimir Șarban.

Sergiu Gurduza a propus amânarea examinării acestui proiect propus de președinta CEC, pentru ca instituția să obțină explicații de la judecătorie despre modul de executare a hotărârii. Aceeași poziție a avut-o și Vladimir Șarban.

Solicitările celor doi membri CEC nu au fost luate în seamă, iar într-un final s-a pus la vot proiectul propus de președinta CEC, Alina Russu.

Șeful PD și conducerea Comisiei Electorale Centrale au respins acuzațiile. Precizăm că în urma turului doi al alegerilor, Andrei Năstase a câștigat cu un scor de 52,57 din sufragii față de contracandidatul său, socialistul Ion Ceban, care a obținut 47,43 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!