Iohannis cere demisia lui Dăncilă
Externe 27 aprilie 2018, 17:34 | 1652

Președintele României a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă. Klaus Iohannis a făcut declarația la Palatul Cotroceni, după ce prim-ministrul de la București a refuzat să vină să discute despre disputa dintre executiv și Banca Națională, precum şi despre vizita recentă în Israel, întreprinsă de Dăncilă și șeful ei de partid, Liviu Dragnea. În opinia lui Iohannis, Viorica Dăncilă „transformă Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România”. Șefa Guvernului nu a reacționat deocamdată la aceste declarații.

La aproape trei luni de la învestirea Guvernului Dăncilă, care a avut loc pe 29 ianuarie, președintele României a declarat că poate trage o concluzie.

Klaus Iohannis nu poate retrage, efectiv, încrederea Guvernului. Acest lucru poate fi făcut doar de Parlament. În acest caz, este vorba despre o declarație de intenție, în care președintele își arată atitudinea critică față de comportamentul premierului. Totodată, reprezentanții Partidului Național Liberal și ai Uniunii Salvați România au anunțat că pregătesc o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Iar deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, a declarat, la Digi24, că președintele Iohannis a cerut demisia premierului deoarece ar fi „în campanie” și pentru că ar fi „deranjat” de „succesul” pe care Viorica Dăncilă l-a înregistrat în cursul vizitei în Israel.

În această dimineață, la Palatul Cotroceni urma să aibă loc o întâlnire dintre Iohannis și Dăncilă, în cadrul căreia trebuia să se discute despre conflictul dintre Guvernul de la București și oficialii Băncii Naționale a României, dar şi despre vizita recentă în Israel, întreprinsă de către premier și președintele Camerei Deputaților și șeful PSD, Liviu Dragnea, pe care cei doi ar fi ținut-o în secret, în opinia șefului statului. Această întrevedere de la Cotroceni nu s-a mai desfășurat pentru că Viorica Dăncilă nu a venit.

Opinia ta contează. Comentează!