De altfel, deocamdată el este singurul înscris în competiție, iar termenul de depunere a dosarelor expiră mâine. Câștigătorul va fi decis săptămâna viitoare.

Numele candidatului ne-a fost comunicat de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii, iar apoi a fost publicat și pe site-ul CSM, acest subiect fiind inclus în ordinea de zi a ședinței instituției, care va avea loc marți. Mihai Poalelungi a fost ales pentru un al doilea mandat la șefia Curții Supreme de Justiție în anul 2016.

Numirea acestuia a avut loc pe fundalul unui protest la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile și ai unor partide extraparlamentare, care au încercat să împiedice promovarea judecătorului, despre care spun că i-ar fi loial șefului PD, Vladimir Plahotniuc, fapt negat de Poalelungi.

"Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a însemnat o defăimare dirijată a mea, a unor judecători şi a sistemului în întregime", a comentat atunci șeful CSJ. Modul în care s-a desfăşurat concursul la CSM l-a contrariat şi pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, care s-a arătat surprins că a fost vorba despre un concurs cu un singur candidat.

Pe durata mandatului, numele lui Mihai Poalelungi a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice.

Potrivit președintelui CSM, în concurs s-a înscris anterior și fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Teodor Cârnaț, însă acesta s-a răzgândit ulterior și și-a retras dosarul. Amintim că, acum o lună, Tudor Panțîru și-a dat demisia de la Curtea Constituțională, invocând motive personale.