Vor transparență în aprobarea noilor tarife
Social 15 martie 2018, 19:45 | 1220

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică este acuzată de lipsă de transparenţă în aprobarea tarifelor pentru gazele naturale. Mai mulți experţi afirmă că instituția ar putea aproba în şedinţa programată pentru ziua de mâine noi tarife, care încalcă interesul cetăţenilor. Reprezentanții Agenției nu comentează declarațiile experților.

Deși acum o lună, experții în energetică au cerut Ministerului Economiei dar și responsabililor din cadrul ANRE explicații privind modalitatea de calculare a noilor tarife, un răspuns încă nu a venit.

Experții invocă o lipsă de transparență în calcularea și aprobarea noilor tarife. Noile tarife pentru gazele naturale, care vor fi valabile în acest an, urmează să fie stabilite mâine. ANRE a prezentat un calcul din care reiese o ieftinire de 20 la sută, iar administraţia MoldovaGaz este de acord cu o reducere de doar 11 la sută. Anterior, mai mulţi specialiști au declarat că moldovenii plătesc pentru gaz cu peste 30 la sută mai mult decât ar trebui. Asta deși preţul de import din Rusia este în continuă scădere, leul s-a apreciat faţă de dolar, iar ANRE nu a revizuit tarifele de doi ani. Totodată, experții au declarat că suma pe care consumatorii o achită în plus către MoldovaGaz se majorează în medie cu 85 de milioane de lei lunar. Solicitată de Jurnal TV, șefa serviciului pe presă al ANRE, Galina Sănduță, a spus că instituția nu comentează declarațiile experților în energetică.

Opinia ta contează. Comentează!