Facebook, scandal fără precedent
IT şi Ştiinţă 22 martie 2018, 20:04 | 3647

Rețeaua de socializare Facebook se află în mijlocul unui scandal de amploare. Datele personale a 50 de milioane de utilizatori au fost folosite ilegal pentru manipularea rezultatului referendumului pentru Brexit şi a alegerilor din Statele Unite. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost chemat în faţa parlamentului britanic pentru a oferi explicații.

În urmă cu cinci ani, un cercetător de la Universitatea Cambridge a dezvoltat o aplicație, care includea teste de personalitate, sub pretextul folosirii datelor pentru studii academice. Ar fi vorba despre un profesor rus, Alexandr Kogan, născut în Moldova, care a emigrat de mic în Statele Unite. Aplicația sa a fost instalată de circa 300.000 de utilizatori Facebook, care au distribuit fără să știe, datele lor, precum şi a unora dintre prietenii lor. Având în vedere cum funcţiona platforma în momentul respectiv, asta a însemnat accesul la informațiile a zeci de milioane de utilizatori. Acel cercetător a împărtășit aceste date din aplicația sa cu Cambridge Analytica. Prin urmare, firma respectivă a folosit fraudulos profilurile Facebook a milioane de americani pentru a construi un puternic program software în scopul influenţării preferinţelor electorale, prin publicitate sau chiar știri false. Aceeaşi companie de analize a fost implicată și în campania BREXIT. Cambridge Analytica este investigată acum în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare. Fondatorul Facebook a avut o primă reacţie în scandalul datelor colectate ilegal de pe reţeaua sa. Într-un interviu în exclusivitate pentru presa de peste Ocean, Zuckerberg şi-a cerut scuze tuturor utilizatorilor afectaţi şi a promis să înăsprească protecția datelor personale.

Mai mult, el s-a declarat dispus să fie audiat și de Congresul american. Asta după ce recent, Mark Zuckerberg a fost chemat și în faţa unei comisii din Parlamentul britanic pentru a aduce dovezi privind felul în care Cambridge Analytica a folosite datele personale ale utilizatorilor.

Opinia ta contează. Comentează!