Întrerupere în dosarul Manole
Social 17 iulie 2018, 19:50 | 5903

Amânare la Judecătoria Chișinău, acolo unde continuă procesul ce vizează decizia din 2016 a fostei judecătoare Domnica Manole privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a organiza un referendum de modificare a Constituției. Avocatele Domnicăi Manole au solicitat instanței ca ședința să se desfășoare altă dată întrucât ex-magistrata are probleme de sănătate. De cealaltă parte, procurorul a considerat neîntemeiată lipsa și a cerut aducerea forțată a inculpatei, demers respins. S-a anunțat întrerupere până în august.

În sală a venit să asiste și o reprezentantă a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău. Fosta judecătoare, care este acuzată că ar fi pronunțat cu bună ştiinţă o hotărâre ilegală, nu s-a prezentat la ședință. Cele două avocate ale sale au adus certificatele medicale necesare și au solicitat amânarea examinării. "După 27 de ani de activitate în funcția de judecător, fiecare dintre magistrați are asemenea stări", spune apărarea. Completul format din judecătorii Sergiu Lazari, Maria Tertea și Irina Păduraru a anunțat întrerupere.

Procurorul de caz Eugeniu Rurac are un alt punct de vedere.

Demersul de aducere forțată a ex-judecătoarei a fost calificat drept unul exagerat de către apărarea Domnicăi Manole.

Următoarea ședință va avea loc pe 7 august. Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunității magistratei. Hotărârea CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului s-au arătat îngrijorați de acest caz. Anterior, Domnica Manole a cerut CSJ-ului să anuleze hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii. La sfârșitul lui 2017, Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză CSM-ului.

Opinia ta contează. Comentează!