Dodon, la „Secretele puterii”: Reforma Procuraturii – da, procuror european – ba!
Politic 12 septembrie 2019, 16:09 | 2040

Componentele alianței de guvernare au ajuns la o înțelegere în privința reformei Procuraturii, iar următorul procuror general va fi nominalizat de Consiliul Superior al Procurorilor după ce Ministerul Justiției va propune doi sau maximum trei candidați, susține președintele Igor Dodon. El a mai insistat, în emisiunea „Secretele puterii” de la Jurnal TV, asupra unei proceduri care ar permite retragerea procurorului general din funcție, dacă asta se va dovedi necesar.

Șeful statului a declarat, din start că se opune categoric ideii numirii unui procuror european, care ar însemna un „atentat” la adresa suveranității R.Moldova.

Dodon spune că va fi făcut „un filtru la nivelul Ministerului Justiției”, care urmează să „selecteze din toți doritorii cel puțin două sau trei candidaturi, pe care le înaintează la CSP, iar Consiliul va decide numele candidatului care va fi propus președintelui.

Potrivit lui Dodon, urmează să fie „puse la punct ultimele detalii”, ca și Președinția să aibă membri în comisia de la Ministerul Justiției, iar ulterior legea poate fi votată în Parlament chiar săptămâna viitoare.

„Suntem la etapa să vedem cum se formează această comisie la Ministerul Justiției. Restul, absolut tot pe reforma justiției este. Trebuie să vedem cum putem să înaintăm retragerea procurorului general, care sunt pârghiile, motivele, toată procedura. Dacă decidem asupra acestui subiect, suntem gata să o votăm luni. Facem luni sau marți ședința Parlamentului și mergem înainte”, afirmă Igor Dodon cu referire la reforma justiției.

De asemenea, în opinia sa, lipsa unor pârghii care ar permite retragerea din funcție a procurorului general este o lacună a actualului sistem al justiției.

„Acum, dacă facem această reformă, trebuie să fie prevăzută foarte clar care sunt pârghiile, motivele, procedura de retragere. Nu trebuie să fie așa că dacă el e numit pe viață, el poate face ce dorește”, a afirmat președintele Dodon.

Menționăm că un concurs pentru funcția de procuror general a fost inițiat de Consiliul Superior al Procurorilor. În cadrul acestuia șapte pretendenți și-au depus dosarele.

Opinia ta contează. Comentează!