Vin alegerile cu sondajele
Politic 15 noiembrie 2018, 18:02 | 2016

Puterea de la Chișinău pregătește terenul pentru fraudarea alegerilor parlamentare din februarie. Este părerea analistului politic Victor Ciobanu, care a fost solicitat să comenteze cel din urmă sondaj de opinie, făcut ieri public. Potrivit studiului, de încrederea cetățenilor se bucură acum Igor Dodon, Pavel Filip, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Sondajul a fost făcut la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă, creată în 2017 de către persoane apropiate Partidului Democrat.

Într-un articol publicat de Ziarul de Gardă se arată că preşedinta fundației este nimeni alta decât Cristina Balan, fostă vicepreședintă a Partidului Democrat, actuala ambasadoare a Republicii Moldova în Statele Unite. Pe pagina oficială a Fundaţiei pentru o Democraţie Modernă este subliniat că aceasta este ”o iniţiativă a unui grup de experţi şi lideri de opinie din Republica Moldova, ce împărtăşesc valori de centru-stânga". Mai mult, în textul de prezentare a Fundației sunt inserate mai multe opinii, printre care ale vicepreședintelui PD Marian Lupu și ale colegei acestuia de partid Valentina Buliga. Sondajul de opinie a fost mediatizat la greu de televiziunile afiliate Partidului Democrat. Acestea s-au întrecut în titluri triumfaliste, de genul "Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip, tot mai populari” sau ”Năstase şi Sandu au pierdut drastic din imagine". Analistul politic Victor Ciobanu spune că avem de a face cu o pregătire a opiniei publice pentru fraudarea alegerilor.

Întâmplător sau nu, sondajul realizat la comanda Fundației pentru o Democrație Modernă a fost făcut public cu puțin timp înainte de a fi votat raportul din Parlamentul European privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. În această ordine de idei, Victor Ciobanu admite că o altă miză a sondajului ar fi neutralizarea mesajului dur, transmis de la Strasbourg. Amintim că deputaţii europeni au criticat Republica Moldova pentru că regresează în privinţa implementării standardelor democratice.

Opinia ta contează. Comentează!