Abateri grave înainte de alegeri
Social 18 mai 2018, 19:59 | 1967

Tăinuirea cheltuielilor efectuate de către concurenții electorali, discursuri instigatoare la ură și discriminare, oferirea cadourilor electorale, folosirea resurselor administrative şi includerea persoanelor străine la adresele locuitorilor din municipiul Chişinău. Sunt principalele constatări făcute de observatorii Promo-LEX în cadrul monitorizării ultimelor două săptămâni de campanie electorală în Chişinău şi Bălţi.

În timpul prezentării raportului, directorul de program al misiunii Promo-LEX, Pavel Postica, a anunţat că în 54 de secţii de votare din municipiul Chişinău au fost depistate deficienţe în listele electorale. În cel puţin 20 de cazuri au fost incluse persoane străine la adresele alegătorilor, iar în cel puţin opt cazuri persoane decedate au fost incluse în listele electorale. Asta în timp ce autorităţile se ghidează de norma generală din Codul Electoral, însă, nu ţin cont de norma specială prevăzută în articolul 34, care spune că în cadrul alegerilor locale pot vota doar alegătorii, care au viză de reşedinţă şi domiciliu în localitatea respectivă.

Totodată, observatorii Promo-LEX au atestat multe cazuri de modificare a componenţei membrilor birourilor electorale din secţiile de votare.

Pavel Postica mai notează că la înregistrarea a doi concurenţi electorali nu s-a ţinut cont de faptul că donaţiile făcute în favoarea lor au depăşit limita legală.

Nu sunt puţine şi cazurile de utilizare a resurselor administrative. Astfel, observatorii au raportat 15 cazuri, dintre care: 3 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituțiilor de învățământ în timpul orelor de muncă (două – PSRM şi unul Silvia Radu); 4 întâlniri cu alegătorii în incinta întreprinderilor de stat în timpul orelor de muncă (două – PSRM, unul Silvia Radu şi unul PUN); 8 întâlniri organizate în incinta instituțiilor medicale în timpul orelor de muncă (patru – PSRM, două – PUN, un caz – PL şi unul Partidul Politic Șor). Promo-LEX a constatat în ultimele două săptămâni şi o creștere semnificativă a numărului de cazuri de oferire a cadourilor electorale. Cele mai multe au fost oferite de Partidul Şor, Silvia Radu şi PSRM. Anterior, despre pericolul fraudării alegerilor locale a alertat şi directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme, Ştefan Gligor, preponderent prin utilizând buletinelor de vot pre-ștampilate şi prin înregistrarea masivă în municipiul Chișinău a persoanelor afiliate guvernării.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie