S-a încheiat cercetarea judecătorească
Politic 5 decembrie 2018, 21:10 | 7275

Cererea de audiere a lui Vladimir Plahotniuc, calificat drept victimă în dosarul celor șase persoane, care ar fi pus la cale uciderea șefului PD, a fost respinsă. În cadrul ultimei ședințe a fost audiat un specialist, care a descifrat convorbirile telefonice dintre inculpați. Avocații acestora afirmă că probele nu au fost obținute conform legislației. Instanța a întrerupt ședințele până pe 18 decembrie.

Cei șase inculpați au fost escortați la instanță de către mascații de la „Pantera” și „Fulger”. La proces, avocații au făcut mai multe solicitări, printre care și audierea victimei Vladimir Plahotniuc. Vicepreşedinte Fondului internaţional pentru ajutorarea veteranilor şi invalizilor din sport, Valerian Zabolotnîi, condamnat de prima instanță la 20 de ani de închisoare, a spus că vrea să-l întrebe personal pe șeful PD pentru ce a fost făcută această înscenare. Cererea lui Zabolotnîi a fost respinsă ca neîntemeiată.

Procurorul a solicitat audierea specialistului, care a făcut schemele conversațiilor telefonice, iar demersul acestuia a fost acceptat. Avocații au pus la îndoială calificarea acestuia, întrucât spun că nu le-au fost prezentate licențele necesare.

Acuzatorul de stat a prezentat și un registru al poliției de frontieră, din care se văd ieșirile din Republica Moldova a inculpaților. Materialele au fost anexate la dosar, dar avocații spun că astfel de proba este alogică.

Procurorul Tatiana Vidrașco a părăsit sala prin ieșirea din spate imediat ce instanța a anunțat întreruperea ședinței până pe 18 decembrie. Declarații pentru presă nu au fost făcute, iar la apeluri nu ne-a răspuns. Precizăm că în aprilie curent, șase persoane au fost condamnate în dosarul privind tentativa de omor a șefului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Ei s-au ales cu termene de detenție între 3 și 20 de ani. Singurul care și-a recunoscut vina a fost Iurii Parhomenco. El a fost condamnat de prima instanță încă în ianuarie curent. Cu toate acestea, Parhomenco nu a aflat încă decizia Curții de Apel Chișinău, ședințele fiind amânate de mai multe ori. Precizăm că dosarul privind tentativa de asasinat s-a bazat pe mărturiile, inclusiv ale lui Parhomenco, dar și ale unor persoane, care ar fi agenți din Ucraina, și care apar în imaginile făcute publice ulterior de Ministerul Afacerilor Interne. În înregistrarea video apar trei indivizi, care desenau în nisip schema amplasării clădirii Global Business Center (GBC), unde și-a avut biroul Vladimir Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!