Ion Țurcan, cu imobil nedeclarat
Social 1 mai 2018, 19:39 | 3621

Judecătorul Ion Țurcan, fost președinte al Judecătoriei sectorului Centru al capitalei și promovat, în 2017, la Curtea de Apel Chișinău, locuiește într-o casă de lux, care nu este înregistrată la „Cadastru”. Despre acest lucru scrie „Ziarul de Gardă”, care a adăugat că imobilul nu se regăsește nici în declarațiile de avere și interese personale. Mai mult, locuința este construită pe două terenuri alăturate, cumpărate de mama judecătorului, care este medic de familie la Șoldănești.

Ziarul de Gardă scrie că proprietatea judecătorului și familiei sale se extinde și pe un teren alăturat, pe care le desparte un spațiu public, și care nici nu este înregistrat la Cadastru. În 2014, mama judecătorului a vândut în rate terenurile unei cunoscute, dar a rămas proprietară în acte până la achitarea lor integrală. Doar că, acest lucru nu s-a produs, iar acum judecătorul Țurcan, implicat anterior în mai multe scandaluri, susține că urmează să cumpere casa în care deja locuiește. Ion Țurcan a fost surprins într-o dimineață de jurnaliștii de la ZDG, ieșind din ea.

În declarațiile de avere, Ţurcan nu a indicat că ar locui într-o casă privată. În 2015, judecătorul preciza că nu deține apartament sau casă. Abia în 2016, a declarat că împreună cu familia locuiește printr-un contract, într-un apartament. În 2017, magistratul a indicat și suprafața locuinței, de 199 de metri pătrați.

Ziarul de Gardă a constatat că locuința în care stă judecătorul Țurcan și familia sa, deși este finalizată și conectată la surse, nu este înregistrată la Cadastru, iar locatarii și proprietarii nu achită impozite. La Cadastru sunt înregistrate doar două terenuri cu o suprafață totală de șapte ari pe care se ridică clădirea. Acestea au fost cumpărate anterior de către Lidia Țurcan, mama judecătorului Ion Țurcan, care este medic în orașul Şoldăneşti, unde și locuiește. Primul teren, mama judecătorului l-a cumpărat în 2010, iar al doilea, în luna februarie 2014. Peste 9 luni de la ultima achiziție, în noiembrie 2014, Lidia Ţurcan le înstrăinează pe ambele. Loturile sunt transmise Verei Frunze în urma unui contract de vânzare-cumpărare, cu achitarea în rate. Aceasta urma să devină proprietara terenurilor abia după ce le achita integral. Până atunci, proprietara lor rămânea mama magistratului. Solicitată pentru o reacție de ZDG, Vera Frunze a recunoscut relația de prietenie cu mama lui Țurcan.

În ultimii ani, soții Țurcan au raportat venituri substanțiale. În 2017, Ion Țurcan a avut un salariu lunar de aproximativ 18,8 mii de lei, adică 226 de mii de lei anual. Soția sa, din activitatea notarială, a adus acasă 1,12 milioane de lei. Anul trecut, familia Țurcan și-a cumpărat și o mașină nouă. Un Mercedes fabricat în 2012, pentru care a plătit 630 de mii de lei.

Ion Țurcan a fost implicat și în mai multe scandaluri pe parcursul activității sale. În 2011, într-un incident. Din imaginile apărute ulterior se observă că judecătorul a fost oprit de poliție pentru că era la volan cu centura de siguranță necuplată. Deși a fost somat de polițiști să oprească, Ţurcan i-a ignorat. Ulterior, a oprit şi s-a legitimat. Mai târziu, Ţurcan a lăsat să se înțeleagă că acțiunile poliției ar fi fost o provocare. Tot în 2011, numele magistratului a figurat într-o decizie referitoare la „atacul raider” de la Universalbank. În urma deciziei sale din 4 martie 2011, acțiunile băncii au trecut în proprietatea off-shore-ului din Panama, „Komer Food”.

Și în 2016, într-un document de la Serviciul de Informaţii şi Securitate s-a menţionat că instituţia „dispune de informaţii ce denotă relaţii de interes dubios între Ion Ţurcan şi controversatul om de afaceri, Ion Vînaga, cunoscut pentru legături cu lumea interlopă”. SIS preciza că judecătorul ar fi primit o armă de vânătoare drept cadou de la Vînaga şi ar fi fost într-o deplasare la Poiana Braşov cu automobilul acestuia, în timp ce gestiona un dosar în care afaceristul era implicat. Ţurcan a respins acuzațiile.

În interviul pentru ZDG, Ion Țurcan a fost surprins în timp ce fuma, iar după asta cum își aruncă mucul de la țigară în drum.

Pentru acest gest, potrivit Codului Contravențional, se aplică o amendă de 1.500 - 2.500 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!