Image-Description
Ministrul de Externe afirmă că Dodon a mers prea rar în UE pentru că a fost blocat de guvernarea PDM
Politic 13 decembrie 2019, 10:45 | 2311

Ministrul moldovean de Externe, Aureliu Ciocoi, afirmă că una din cauzele „rarelor” vizite ale președintelui Igor Dodon în țările Uniunii Europene ar fost piedicile puse de fost guvernare a Partidului Democrat. „Președinția realmente a fost blocată”, declară ministrul.

„Atunci când vă invită doar un vecin să intrați la el sau ea la o cafea, unde mergeți? La vecinul care niciodată nu vă invită, sau mergeți la ușa care este mereu deschisă?”, a declarat Aureliu Ciocoi într-un interviu pentru UNIMEDIA.

„Este un subiect pe care întotdeauna îl abordez cu diplomații occidentali, încercând să le spun că nu este după mine o abordare pragmatică în raport cu Republica Moldova. Este un președinte ales de către popor. Este figura principală din stat. Capitalele occidentale pot să aibă orice opinie, dar dacă vorbim despre relațiile interstatale, dialogul e în capul mesei și apropos, e unul din criteriile principale ale democrației”, a menționat ministrul.

Întrebat în ce măsură un partid este capabil să influențeze vizitele externe ale președintelui țării, Aureliu Ciocoi a răspuns:

„Partidul care controlează guvernarea și care nu cunoaște sau nu vrea să recunoască faptul că într-un stat instituțiile statului trebuie să coopereze între ele, se întâmplă astfel de greșeli”.

În același interviu, Aureliu Ciocoi declară că a rămas „un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”, în urma întâlnirii cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

„Dacă este să vorbim despre relațiile între state, eu nu văd o oarecare problemă să fi existat în cooperarea dintre Republica Moldova și România la ora actuală. Noi continuăm pe aceeași șină. România este partenerul numărul unu comercial pentru Republica Moldova, este partener strategic”, afirmă șeful diplomației de la Chișinău.

Amintim că, în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o săptămâna trecută, în marga reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, i-a adresat lui Aureliu Ciocoi un mesaj categoric.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la București, șeful diplomației române a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, „într-un moment esențial pentru reforma justiției în Republica Moldova, schimbare contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”.

Opinia ta contează. Comentează!