După 12 ani nu este clar ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009, când tinerii au ieșit în stradă să își apere votul
Social 7 aprilie 2021, 19:44 | 1085

Protestatari furioși, clădiri devastate și spitale pline cu răniți. Astăzi se împlinesc 12 ani de la acel haos, în care nimeni nu mai înțelegea ce se întâmplă, cine și ce vrea să obțină, cine și pentru ce luptă. Acum 12 ani, tinerii ziceau că au ieșit în stradă să își apere votul, însă într-un final au devenit victimele torturii. Astăzi, Procuratura Generală anunță că doar o cauză penală se află pe rol.

IURIE CRĂCIUNEAC, VICTIMĂ 7 APRILIE: "7 aprilie a fost o manifestație sănătoasă venită din sincera dorință a tineretului, generației de atunci de a schimba."

DRAGOȘ MUSTEAȚĂ, VICTIMĂ 7 APRILIE ,ANTREPRENOR: "A fost un fel de botez sunt de părerea că orice situație de stres dacă nu te distruge, te întărește și devii mai tare acolo unde te rupe, a fost un botez pentru mine."

În seara zilei de 6 aprilie 2009 totul părea să aibă sens. Mii de oameni au ieșit în centrul Chișinăului, nemulțumiți de rezultatele unui scrutin. Participanții au scandat „alegeri anticipate”, ”jos dictatura”, ”nu fraudării alegerilor”.

A doua zi, nimeni nu a înțeles cum mulțimea s-a transformat în gloată violentă. Poliția a intervenit cu tunuri de apă, gaze lacrimogene. În replică, protestatarii au aruncat cu pietre. În timpul manifestației, câțiva tineri au arborat drapelele României și Uniunii Europene. Dragoș Musteață este unul dintre tinerii care, acum 12 ani, a urcat pe clădirile Președinției și Parlamentului.

DRAGOȘ MUSTEAȚĂ, VICTIMĂ 7 APRILIE ,ANTREPRENOR: "Nu cunosc precis de unde a venit ideea cu arborarea drapelului, însă ne-am agățat de ideea asta să arborăm drapelul UE pe președinție. Acest lucru era motivat prin faptul că PMAN și la protest erau proeuropeni, ei vor să facă o schimbare în țară. Respectiv arborarea drapelului ar fi fost ca un simbol al cuceririi acestui edificiu."

Mai târziu, după analiza imaginilor, a fost clar că în mulțime au fost provocatori, care instigau mulțimea. Cine și de unde i-a adus?

GHENADIE COSOVAN, FOST MINISTRU DE INTERNE: "Au fost infiltrați specialiști mari care au dus această mișcare pașnică a cetățenilor în direcția agresivității."

La miezul nopții au intervenit mascații de la ”Fulger”. Tinerii erau prinși în stradă și duși în comisariate, bătuți și obligați să declare că ar fi participat la o tentativă de lovitură de stat. În noaptea de 7 spre 8 aprilie a fost bătut pană la moarte Valeriu Boboc, de 23 de ani. Oficial, e singurul decedat, dar există suspiciuni ca numărul celor morți este mai mare.

VICTOR BOBOC, TATAL LUI VALERIU BOBOC: "Eu nici nu prea vreau să îmi amintesc de momentele celea, eu 2\3 ani nu imi puteam veni în fire, acum parca a mai trecut,. Dar asta e drama noastră sufletească, a mea, a soției, acestea sunt niște lucruri numai omul care a pierdut copilul știe ce înseamnă asta."

IURIE CRĂCIUNEAC, VICTIMĂ 7 APRILIE: "După ce am trecut prin coridorul morții, eu așa l-am numit. 18+20 18+25 am fost arestați, închiși, matratați, amenințați, ni s-au luat probe , ni s-au anunțat că suntem drogați special de autoritățile comuniste."

Potrivit Amnesty Internațional, în timpul protestelor de atunci, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane.

VEACESLAV TOFAN, DIRECTOR EXECUTIV AMNESTY INTERNAȚIONAL: "Conform raportului sunt cel puțin 600 de victime ale torturii în urma evenimentelor din aprilie 2009 și cel puțin un deces confirmat. Dar conform datelor noastre au fost în jur de 3-4 dar nu au fost confirmate și nu a avut loc o anchetă efectivă în aceste cazuri."

În Parlament a fost creată o comisie de anchetă, condusă de deputatul Vitalie Nagacevschi. A urmat un raport, în care se arăta că președintele Vladimir Voronin și-a depășit atribuțiile, iar poliția a acționat disproporționat. Atunci, comisia Nagacevschi a respins versiunea că ar fi existat vreo tentativă de lovitură de stat.

Reprezentanții Amnesty Internațional consideră că dosarul 7 aprilie a eșuat.

VEACESLAV TOFAN, DIRECTOR EXECUTIV AMNESTY INTERNAȚIONAL: "Și justiția moldovenească ne dă de înțeles că de fapt 7 aprilie 2009 nu a existat din punctul lor de vedere cel puțin."

Deși au trecut 12 ani, lumea nu ştie încă cine a provocat violenţele în centrul Chișinăului.

În ianuarie 2021, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dictat ultima decizia în dosarele înaintate spre soluționare cu privire la 7 aprilie 2009.

VADIM VIERU, AVOCAT PROMO-LEX: "Ultima decizia pronunțată de CEDO pe cazul din 7 aprilie este vorba de cauza Muradu Iurie versus Moldova aici Curtea a condamnat Moldova pentru faptul că nu a putut să investigheze ce s-a întamplat în privința lui, de ce a fost maltratat, de ce a fost reținut și maltratat. Ca și în cazul altor beneficiari, el a părăsit Moldova, a preferat în regiunea franceză ca să scape de toate trăirile care le avea aici."

Imediat după evenimentele din aprilie 2009, doar 77 de persoane s-au adresat cu plângeri la Procuratură, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 de procese penale. În rezultatul examinării dosarelor în instanțele de judecată, au devenit irevocabile 26 hotărâri în privinţa a 45 persoane. La finele anului 2020, pe rolul instanţelor de fond se afla o cauză penală în privinţa a două persoane. În instanța de recurs, în prezent se află o singură cauză penală dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului șef al poliției municipale, următoarea ședință pe acest caz fiind programată pentru 13 aprilie 2021.

Opinia ta contează. Comentează!