Alegeri, promisiuni, alegeri
Politic 7 martie 2019, 19:55 | 3211

Şeful PD, Vladimir Plahotniuc, a anunţat astăzi că a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea pentru câteva proiecte sociale. Este vorba despre indexarea pensiilor cu 5,3 la sută şi alocarea, înainte de Paşti, a unui ajutor unic, de 600 de lei, pentru cei cu venituri mici. Totodată, Plahotniuc a acuzat partidele de opoziţie de un posibil blocaj, care ar putea afecta viaţa cetăţenilor în perioada următoare. De partea cealaltă, reprezentanţii opoziţiei proeuropene spun că Partidul Democrat se pregăteşte de alegeri anticipate.

Vladimir Plahotniuc n-a spus însă nimic despre promisiunea sa, făcută înainte de alegeri, privind cei 200 de lei care urmau să fie alocaţi lunar fiecărui copil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru un astfel proiect de lege, Guvernul nu şi-a asumat răspunderea, iar Plahotniuc are şi o explicaţie.

Şeful PD nu a concretizat despre care lideri de partid este vorba, dar i-a acuzat pe aceştia că ar face un blocaj postelectoral de durată. La briefingul PD de săptămâna trecută, vicepreşdintele formaţiunii Vladimir Cebotari spunea că le-a invitat la negocieri anume pe partidele componente ale Blocului ACUM şi că acestea sunt prima opţiune în vederea formării unei majorităţi parlamentare. După declaraţiile de astăzi ale lui Vladimir Plahotniuc, reprezentanţii Blocului ACUM Platforma DA şi PAS spun că acesta vrea să pară că are grijă de cetățeni, iar Partidul Democrat se pregăteşte de alegeri anticipate. Vicepreşdintele Platformei DA Alexandru Slusari spune că această majorare a pensiilor cu 5,3% este mai mică decât ar fi trebuit să fie în cazul în care ar fi fost aplicat sistemul vechi de indexare, aplicat până în 2016.

Alexandru Slusari mai spune că, după stoparea finanţării europene, Guvernul Republicii Moldova nu prea dispune de bani şi se împrumută masiv la bănci.

Reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate spun că Vladimir Plahotniuc promite marea şi sarea, dar se află, de fapt, într-o situaţie jenantă.

Cât priveşte alocaţia unică de Paşti, în valoare de 600 de lei, promisă de Plahotniuc, aceasta nu s-ar face din venituri suplimentare adunate la buget, ci din contul reducerii cheltuielilor prevăzute pentru implementarea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, afirmă Alexandru Slusari.

După şedinţa de astăzi a Guvernului, în care executivul şi-a asumat răspunderea privind indexarea pensiilor şi alocarea celor 600 de lei, ministrul Finanţelor, Ion Chicu, a spus că situaţia este sub control, iar veniturile la buget cresc.

Pe de altă parte, într-o adresare către instituţiile bugetare, Ministerul Finanţelor anunţă că "este inoportună efectuarea cheltuielilor pentru achiziţionarea tichetelor de masă” şi recomandă abţinerea de la procurările respective". În scrisoare se mai arată că "legislaţia în domeniul achiziţiilor publice stabileşte achiziţionarea de bunuri sau servicii doar în condiţiile existeneţei surselor financiare". Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, nu a fost de găsit pentru a comenta declarațiile politicienilor din opoziție.

Opinia ta contează. Comentează!