Reacții la eșecul moțiunii de cenzură
Externe 28 iunie 2018, 15:30 | 1832

Eșecul moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă este rezultatul lipsei de responsabilitate a celor din majoritatea guvernamentală faţă de destinul României. Este una dintre reacțiile opoziției, care nu a întrunit suficiente voturi pentru a da jos executivul de la București. Au fost doar 166 de voturi în favoarea demiterii Guvernului, pe când erau necesare cel puţin 233.

Ludovic Orban, președintele PNL, unul dintre partidele care a inițiat moțiunea, a declarat presei că de eșecul moțiunii se fac vinovați parlamentarii din PSD. Potrivit opozantului, este un rezultat al nesimţirii, slugărniciei, al lipsei de curaj şi de responsabilitate faţă de destinul României a celor din majoritatea guvernamentală, care au preferat să stea alături de Liviu Dragnea, să-i gireze în continuare un regim de putere profund nociv pentru România, în loc să-şi facă datoria faţă de stat. Orban a mai adăugat că executivul de la București este condus de o marionetă, care nici nu știe să citească, el făcând referire la numeroasele gafe protocolare, dar și lingvistice ale premierului Viorica Dăncilă. Iar aseară nu a fost o excepție. În timp ce răspundea acuzațiilor din textul moțiunii, citind de pe foaie, Dăncilă a vorbit despre performanțele guvernului, apreciate, cităm, ”de Banca Monetară”, referindu-se la Banca Mondială.

Premierul Dăncilă a fost taxat și de către fostul președinte Traian Băsescu.

Cu o reacție la votul dat aseară în legislativ privind moțiunea de cenzură, au venit și cei de la USR, care susțin că PSD a decis să facă „bloc comun în jurul unui dublu condamnat penal”.

Astăzi, comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiţiei s-a întrunit în şedinţă, pentru a dezbate iniţiativa de modificare a Codul penal. Este o schimbare legislativă denunțată atât de opoziție, cât și de comunitatea internațională.

Statele Unite și alte 11 țări au semnat o scrisoare comună, prin care solicită autorităților române să evite schimbările ce ar slăbi statul de drept sau capacitatea sa de luptă împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Modificările codurilor penale sunt contestate prin proteste și de către societatea civilă, despre care spun că sunt cu dedicație pentru liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru a scăpa de multiplele dosare de corupție cu care se confruntă. Recent, Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Pe de altă parte, șeful PSD a fost achitat pentru acuzațiile de instigare fals intelectual. Procurorii DNA au făcut apel la decizia Înalta Curte de Casație și Justiție și cer majorarea pedepsei pentru instigare la abuz în serviciu și condamnare și pentru a doua acuzație, cea de instigare la fals. 

Opinia ta contează. Comentează!