Image-Description
BREAKING NEWS | PSRM a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu
Politic 8 noiembrie 2019, 17:31 | 5067

PSRM a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Aceasta va fi transmisă Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, care urmează să examineze corectitudinea prezentării acesteia, iar Parlamentul se va întruni în următoarele trei zile pentru a decide în plen soarta Guvernului, potrivit președintelui Legislativului, Zinaida Greceanîi.

PSRM a refuzat soluția propusă de deputații din blocul ACUM, care au cerut votarea în ambele lecturi a modificărilor la Legea Procuraturii, exact în modul în care a au fost formulate prin angajarea răspunderii Guvernului.

„Guvernul a schimbat regulile jocului în timpul jocului, a igornit Constituția țării sale și opinia Comisiei de la Veneția și cel mai importat, a ignorea părerea partenerilor de coaliție și internaționali, de susținerea cărora avut parte până acum”, a declarat de la tribuna Parlamentului socialistul Vasile Bolea, cel care a prezentat moțiunea de cenzură a socialiștilor.

Maia Sandu s-a adresat Parlamentului în susținerea modificărilor la Legea procuraturii pe care le-a adoptat Guvernul prin asumare de răspundere.

„Reforma justiției nu este moftul meu personal, e promisiunea pe care am făcut-o oamenilor. Oamenii cer dreptate. Nu pot să stau cu mâinile în sân când instituțiile de stat își găsesc un nou stăpân. Lupta pentru procurorul general este ultima redută, este linia roșie”, a declarat Maia Sandu.

„Sunt cea mai interesată să avem un procuror general onest, corect și integru pentru că eu voi purta răspundere în fața oamenilor”, a adăugat șefa Guvernului.

„Lupta pentru Procurorul General este ultima redută, este linia roșie, iar ingerințele politice rău-intenționate ne pot costa mult”, declară Maia Sandu.„Îmi asum răspunderea politică de identificare a candidaților pentru funcția de procuror general. Voi identifica oamenii curajosi, cinstiți și îi voi propune către CSP”. „Comisia de la Veneția consideră că este motivat ca Guvernul să vrea să participe la procesul de selecție a procurorului general”, a mai declarat Maia Sandu.

Amintim că miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât premierul să fie responsabil de preselecția a cel puțin doi candidaț la funcția procuror general. Maia Sandu a declarat că modificările operate în septembrie nu au avut efectul așteptat cu privire la alegerea unui procuror general onest, integru și curajos. Concursul pentru preselecția candidaților la această funcție, organizat de o comisie specială, a fost anulat de ministra Justiției, Olesea Stamate, pe motiv că membrii comisiei nu ar fi avut acces la date suficiente care ar confirma integritatea și profesionalismul candidaților. Drept urmare, Maia Sandu susține că nu a găsit altă soluție decât să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea legii.

Șefa Cabinetului de Miniștri a declarat categoric că nu intenționează să renunțe la inițiativa care i-ar permite ei să nominalizeze doi candidați la funcția de procuror general și nici nu va răspunde cererii de demitere a ministrei Justiției, Olesea Stamate.

De cealaltă parte, Igor Dodon afirma, în emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, că proiectul de modificare a Legii Procuraturii, prin asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, „nu poate fi susținut” și că, dacă premierul nu-și retrage inițiativa, atunci există „șanse mari” ca Guvernul să cadă.

Opinia ta contează. Comentează!