Republica Moldova a rămas fără energie electrică, după atacurile masive cu bombardamente ale Rusiei în Ucraina
Social 23 noiembrie 2022, 19:55 | 2459

Republica Moldova a rămas astăzi fără lumină, din cauza deteriorării infrastructurii energetice a Ucrainei, lovită de rachetele rusești. Curentul a fost restabilit parțial în jurul orei 16:00.

În urma deconectării energiei electrice, în orașul Chișinău s-au oprit troleibuzele și semafoarele. Pe străzi s-au format ambuteiaje, iar sute de oamenii au fost nevoiți să se deplaseze pe jos. Situația nu a fost deloc plăcută nici în alte localități, unde oamenii au fost nevoiți să stea mai bine de două ore pe întuneric. Autoritățile cheamă lumea la calm, dând asigurări că specialiștii lucrează la reconectarea tuturor liniilor pentru a-i asigura cu energie electrică pe toți consumatorii. Cum explică oficialii de la Chișinău situația creată, vedeți în cele ce urmează.

Lipsa de curent a paralizat pentru câteva ore întreg Chișinăul. Troleibuzele au tras pe dreapta, așteptând reconectarea la rețea. Călătorii nu au avut de ales... Lumea a pornit pe jos.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a fost solicitată să dea o explicație situației create.

O explicație are și deputatul Radu Marian. Potrivit acestuia, pana de curent a apărut în urma bombardamentelor rusești în Ucraina.

RADU MARIAN deputat PAS: "Sistemele energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit, care aducea electricitate din România. Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar putea dura mai mult."

În scurt timp a reacționat și președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: "Nu putem avea încredere într-un regim, care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă."

Într-un comunicat remis presei în după-amiaza zilei, întreprinderea „Premier Energy” informează că operatorul de transport și operatorii de distribuție lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Potrivit administrației Moldelectrica, echipele de intervenție lucrează la sincronizarea CET-urilor din Chișinău, pentru ca apoi să fie conectați, porționat, consumatorii locali.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie