Sondajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării arată că peste 70 la sută dintre respondenți consideră că uniforma școlară e percepută ca un semn, care îl va face pe elev mai disciplinat, în timp ce aproape 17 la sută susțin că uniforma îl va lipsi pe elev de personalitate. Ministrul Monica Babuc a declarat presei că părinții vor da cel mult 1.500 de lei pentru un set de haine.

Potrivit ministrului, în Republica Moldova sunt peste 17 mii de elevi care provin din familii nevoiașe. Aceștia ar urma să obțină uniforma de la stat, în buget fiind pregătite 18 milioane 300 de mii de lei. În același timp, un studiu realizat de Expert-Grup arată că prețul unui set școlar complet (toamnă-primăvară și iarnă, inclusiv cu haine de schimb), cumpărat o dată pe an, ar însemna pentru părinți cheltuieli obligatorii cu mult peste două - trei mii lei pentru fiecare copil. Specialiștii propun ministerului o cale de mijloc.

Uniforma școlară nu este cea mai arzătoare problemă, consideră cofondatoarea Asociației „Părinți solidari” Ala Revenco. Potrivit acesteia, autoritățile au mari restanțe privind reforma sistemului.

Deocamdată, Ministerul Educației nu vorbește nimic despre termenii introducerii uniformei școlare, de unde va fi adusă stofa pentru haine, ce culoare va avea aceasta și, cel mai important, cine va executa comanda. În schimb, Monica Babuc afirmă că viitorul acestui proiect depinde de factorul politic.

Sondajul Ministerului Educației a fost realizat în perioada 17 aprilie – 2 mai, pe un eșantion de aproape 300 de mii de respondenți cu vârsta cuprinsă între 7 și 74 de ani. Introducerea uniformelor școlare este o inițiativă a Partidului Democrat.