Manole cere procuraturii să prezinte scuze
Social 23 aprilie 2018, 19:30 | 2457

Fosta judecătoare Domnica Manole solicită dezmințire și scuze publice, după ce Procuratura Anticorupție a expediat presei un comunicat care ar conține informații false. Un demers în acest sens a fost înregistrat la Procuratura Generală. Se întâmplă în contextul anunțului că dosarul penal în privința fostei magistrate a fost expediat în instanță, după ce Domnica Manole a obligat, în 2016, Comisia Electorală Centrală să inițieze referendumul pentru modificarea Constituției, asupra căruia insista Platforma Civică Demnitate și Adevăr.

Reacția Domnicăi Manole vine după ce la sfârșitul săptămânii trecute, Procuratura Anticorupție a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și că o acuză pe fosta judecătoare de pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii atunci, când a dat câștig de cauză Platformei Civice Demnitate și Adevăr în detrimentul CEC-ului. Potrivit procurorilor, hotărârea în dosarul ”referendum” nu a fost scrisă la calculatorul judecătoarei, iar expertiza stilistico-lingvistică ar fi demonstrat că textul are același autor ca și actele întocmite de reclamant, adică Andrei Năstase. Afirmațiile sunt negate de către Domnica Manole și avocata acesteia, Viorica Grecu.

Avocata aduce și argumentele, care ar justifica cererea Domnicăi Manole.

Andrei Năstase a negat anterior că ar avea vreo legătură cu acuzațiile autorităților. Avocata Domnică Manole a calificat drept false și afirmațiile notate de Procuratura Anticorupție precum că ar exista sancțiuni pe numele Domnicăi Manole pentru pronunțarea mai multor hotărâri civile alcătuite și semnate de alte persoane.

Am telefonat la șefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale și ni s-a spus că cererea Domnicăi Manole a fost recepționată și urmează să fie examinată. Fosta judecătoare riscă amendă sau închisoare de până la cinci ani.

Anterior, Domnica Manole a contestat ordonanța de dispunere a expertizei stilistico-lingvistice a hotărârii sale din aprilie 2016, întrucât potrivit ei, rezultatele acestei expertize nu au demonstrat existența unui alt autor, dar și pentru că i-ar fi fost încălcate mai multe drepturi. Judecătoria Chișinău a dat câștig de cauză însă Procuraturii. Anterior și Curtea Supremă de Justiție a respins demersul fostei judecătoare de a anula decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care i-a fost ridicată imunitatea și Procuraturii i s-a permis să o urmărească penal. Manole a declarat atunci că nu s-a făcut dreptate și că se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului. Hotărârea CSM a fost criticată de societatea civilă şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul și s-au arătat îngrijorați de acest caz. În prezent, la Curtea Supremă de Justiție are loc procesul în care Domnica Manole contestă decizia Consiliului de a o demite din sistemul judecătoresc.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie