Moldova, start vânzării cetățeniilor
Politic 7 noiembrie 2018, 10:37 | 4301

Controversatul program de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat la nivel internațional. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinței globale a reședinței și cetățeniei, desfășurat în Emiratele Arabe Unite. În timp ce ministrul Economiei şi Infrastructurii Chiril Gaburici spune că staul va avea de câştigat pe plan economic, unii experţi atrag atenţia că regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană este acum supus unui pericol real.

Programul de dobândire a cetățeniei moldoveneşti prin investiție a fost lansat la Dubai, unde s-a aflat delegația Republicii Moldova, în frunte cu Chiril Gaburici. Contractul privind implementarea și promovarea internațională a programului a fost semnat cu Consorțiul MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd. Precizăm că MIC Holding este, de fapt, o firmă fondată recent în Emiratele Arabe Unite şi se descifrează ca ”Moldovan Investment Company”, iar Henley & Partners a figurat într-un scandal de corupţie în Malta. Este vorba despre o investigaţie nefinalizată, la care a lucrat în ultimele luni de viaţă jurnalista malteză Daphne Caruana Galicia, ucisă în octombrie 2017. La Dubai, ministrul economiei Chiril Gaburici a prezentat principalele facilităţi de care vor beneficia viitorii cetăţeni moldoveni

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţa, atenţionează că în ultimul an există tot mai multe rezerve la nivelul Uniunii Europene în privința acestor programe de dobândire a cetăţeniei prin investiţie, care creează riscuri enorme de spălare de bani. Mai ales după scandalurile privind ”laundromatul rusesc” şi fraudarea celor trei bănci din Republica Moldova. Mai mult. Potrivit expertului, este supus riscul chiar şi regimul liberalizat de vize, pe care îl avem cu Uniunea Europeană.

De partea cealaltă, Chiril Gaburici spune că programul de dobândire a cetățeniei prin investiții va stimula creșterea economică, va inspira industriile locale și va facilita dezvoltarea societății în general. Precizăm că potrivit programului, un străin va putea obţine cetăţenia Republicii Moldova dacă va aloca cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă a statului, sau cel puţin 250 de mii de euro într-un domeniu strategic de activitate.

Opinia ta contează. Comentează!